PROIECT

PIAŢA IDEILOR ŞI SUFLETUL CETĂŢII

Bine aţi venit!

Blogul ANTITEZE promovează principiile liberalismului clasic în zona economică (oikos), cultura memoriei şi a responsabilităţii individuale în spaţiul cetăţii (polis) iar, sub raport religios, valorile creştinismului tradiţional al primului mileniu (ekklesia).

Contribuţiile găzduite aici se remarcă probabil printr-un profil eclectic, dar niciodată sincretic. Discutăm deschis atitudini filozofice, convingeri teologice, opţiuni stilistice şi preferinţe culturale de tip conservator. Putem avea opţiuni ferme dar nu le impunem decât persuasiunea de tip non-violent a cuvântului şi a tăcerii. Cu accente uneori senine ori sumbre, participanţii la acest proiect doresc să valorizeze momentul istoric al libertăţii – câştigată greu şi risipită prea uşor în societatea românească după 1989. Membrii acestei grupări nu vor aluneca pe versantul reflecţiei strict academice, evitând totodată entuziasmul gol al publicisticii de circumstanţă.

Încercăm să oferim cadrele unui dialog proaspăt şi dezinhibat între Ortodoxie şi modernitate, între Evanghelie, agora publică şi universitate. Refuzând atât exclusivismul sectar, cât şi barbaria relativismului, ANTITEZE îmbrăţişează inteligenţa auto-critică, asumă complexitatea datului istoric al vieţii individuale şi comunitare, încurajând însă curajul mărturisirii adevărului. Pentru că omul este o fiinţă liberă, chemată la desăvârşirea talanţilor săi naturali, cultivăm aici piaţa ideilor pentru sufletul cetăţii.

Prietenii acestui loc de reflecţie caută metafizic Binele suprem, încurajează realismul politico-economic al binelui individual, neuitând planul etic al binelui comun.

Mihail NEAMŢU

Copyright

Textele şi materialele audio-video reproduse în paginile acestui blog sunt şi rămân – cu excepţia preluărilor menţionate explicit – proprietatea intelectuală a autorului (Mihail Neamţu). Este permisă preluarea acestora, cu specificarea sursei, doar pentru publicarea pe paginile Web. Pentru orice altă utilizare este nevoie de autorizarea expresă a autorului. Orice traducere printr-un acord prealabil, exprimat în scris. Nerespectarea acestor reguli se pedepseşte conform legii. Vă mulţumim.

Publicitate

13 Responses to PROIECT

 1. valentinv spune:

  Salutam si multumim pe aceasta cale, initiativa gruparii Aproape cu atat mai mult cu cat poarta amprenta de acum cunoscutului teolog Mihail Neamtu.

  Valentin Vioreanu, absolvent al Facultatii de Teologie Orodoxa din Bucuresti, in prezent student al Facultatii de Filosofie si Jurnalism din cadrul Universitatii „Spiru Haret” din Bucuresti.
  valentin_vioreanu@yahoo.com

  • neuronos spune:

   „încurajând însă curajul mărturisirii adevărului….Prietenii acestui loc de reflecţie caută metafizic Binele suprem, încurajează realismul politico-economic al binelui individual, neuitând planul etic al binelui comun”

   Biserica, o cocoasa pe trupul lui Isus.

   Sa stii ca nu as uita planul etic la binelui comun cat timp te voi incuraja in realismul politico-economic al muncii tale in favoarea mea, sau vrei sa spui exact invers ?

   Nu stiu cam ai dat spaga sa fi peste 99.47 % din blogeri, noroc si ghinion cu politikolul.

   O sa mai vin pe aici cand o sa am nevoie de un iz de cearta de mahala cu chiloti spalati in public da’ la poarta altora.

 2. Sky-Hunter spune:

  Salutare, am si eu o intrebare … cum poate un individ sa aiba pretentzia unei explicatzi privind existentza divinitatzii cand el scrie ceva de genul asta: http://porcariaromania.wordpress.com/2007/10/17/religia-va-prostim-de-2000-de-ani-si-voi-tot-o-inghiteti/

 3. taake1977 spune:

  Salut aparitia (descoperirea) acestui bolg si nadajduiesc ca printr-un efort sustinut nu doar al moderatorului principal (Mihail Neamtu) ci si a celor care vor contribui cu idei, comentarii, analize si, de ce nu, critici, sa nu-si piarda din elanul deja evident si sa alunece intr-o risipa de e-cuvinte care, chiar daca nu dauneaza padurilor prin hartia irosita, dauneaza sufletelor printr-o alta „plictiseala” (in sens patristic) adaugata miilor deja existente.

  O Romanie fara elite nu poate intra pe nici unul din fagasele mentionate mai sus. Dar, evident, lucrurile nu stau asa :-)

  Cu respect

 4. […] iunie 11, 2008 Cam de un an încoace, tot aud de tot felul de dezbinări în Biserică. Îmi pare rău că am găsit-o într-o aşa perioadă tulbure, pe de altă parte îmi pare bine că am găsit-o totuşi. Mai întâi, dezbinări în Oaste la greu. Mai apoi, dezbinări la nivel de practică în practicarea credinţei – între bigoţi (pentru clarificare, babele care ţâţâie în timpul slujbei că n-ai batic pe cap sau că baticul e prea mic), aşa-zişii “fundamentalişti” (cei cărora le pasă, pe unii dintre ei îi găsiţi în blogroll) şi toleranţi (cei pentru care credinţa e o suită de griuri şi care zic că şi-aşa-i bine – rău nu e niciodată). Mai apoi, împroşcări gratuite cu noroi ale unor oameni admirabili, teologi profesionişti şi dedicaţi […]

 5. gustyb spune:

  Felicitari! Foarte interesant blog, chiar va admir si sicur voi intra aici mai des.
  „Prietenii acestui loc de reflecţie caută să asculte Cuvântul Evangheliei (Binele suprem), să săvârşească lucruri cinstite şi demne în nume propriu (binele personal), neuitând niciodată de porunca slujirii aproapelui (binele comun).” Este formidabil, o adevarata traiere a Evangheliei. Personal sunt curios si interesat de ecumenism, ce parere aveti? dar in mod concret in Romania ce fel de ecumenism se poate face? Va multumesc! cu stima Augustin

 6. Mario Barangea spune:

  Imi place ideea si ader la posibilele efecte bune pe care le-ar putea avea. Pentru ca vad oricum doua riscuri pe care le implica un „grup de reflectie”. a)sa ramana doar un grup si b)sa confunde academismul cu intepenirea si libertatea cuvantului cu insolenta. Dar, ca in orice alt proiect pe care cineva s-a gandit sa-l initieze, exista lucruri bune, pe langa inerentele „pacate”. Contrariul pacatului poate fi si luciditatea.

 7. Dan Patrascu spune:

  Ideea este foarte interesanta. Sunt oar curios daca este si realizabila. Adica, ce trebuie sa fac ca sa imi fie postate si mie articole pe acest blog?
  As dori eventual un raspuns pe e-mail pentru a putea da mai multe date despre mine.

  Multumesc.

 8. Dan Patrascu spune:

  am uitat. Adresa mea de e-mail este danpdc@yahoo.com

 9. Dan Patrascu spune:

  Dle Neamtu,

  Va propun un text.
  http://patrascudan.wordpress.com/2009/09/30/resentimentul-o-perspectiva-spirituala/

  L-am scris in septembrie. Cred ca este la fel de actual si acum.
  Multumesc

 10. Apolodor spune:

  Mi se pare locul potrivit pentru a vă semnala o iniţiativă legată de reformarea PNL şi readucerea sa pe principiile liberalismului:

  http://www.petitieonline.ro/petitie/scrisoare_deschisa_catre_neagu_djuvara-p55605047.html

 11. marius387 spune:

  Domnule Neamtu la ce adresa de e-mail va gasesc pentru a va face o invitatie?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: