Profesoara Zoe Petre, al XIV-lea Congres PCR şi conştiinţa revoluţionară (noiembrie 1989)

Apostol Stan, Istorie şi politică în România comunistă, Ed. Curtea Veche, 2010), p. 335.

„În octombrie-noiembrie 1989, în pragul revoluţiei, Zoe Petre şi Mihai Maxim, de pildă, buni profesionişti altfel, se întreceau prin recomandări date unor studenţi oportunişti de a deveni membri ai PCR, în cinstea celui de-al XIV-lea congres, convocat să-l realeagă pe Ceauşescu în funcţiile supreme de partid. În ianuarie 1990, după înlăturarea dictatorului, nou înscăunatul decan, Zoe Petre, demobiliza un grup de studenţi ce voiau să se alăture unor basarabeni sosiţi de la Chişinău, pentru o demonstraţie unionistă în jurul statuii lui Mihai Viteazul.”

Apostol Stan (născut la 18 ianuarie 1933, la Teiu, Argeş) a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1952-1957), iar în 1967 şi-a luat doctoratul în istorie. Între 1957 şi 1999 a lucrat, în calitate de cercetător, la Institutul de Istorie al Academiei Române. Sporadic, în anii ’70,  şi după ’90, a ţinut cursuri de istorie modernă, mai întâi la Academia de Studii Economice şi apoi la Facultatea de Istorie. A fost membru în comitetele de redacţie ale periodicelor: Revista Istorică, Studii şi Materiale de Istorie Modernă (coordonator), Destin Romînesc (1994-2004), revistă pentru Basarabia.

PS: 20 de ani dupa mica gesticulaţie propagandistă în favoarea PCR, dna Zoe Petre propunea comparaţia între epoca Băsescu şi anii stalinismului greu (cu deplină probitate istorică, desigur…).

Reclame

4 Responses to Profesoara Zoe Petre, al XIV-lea Congres PCR şi conştiinţa revoluţionară (noiembrie 1989)

 1. gabrielpreda spune:

  Profesoara Zoe Petre nu merita, oricat de departe ar merge pentru a apara cauza unui liberalism confiscat de repetentii politicii romanesti, un astfel de tratament. Si eu sunt dezamagit de unele dintre gafele sale recente, dar nu voi putea merge niciodata pana la a face o astfel de infamie si a o acuza de ceausism. E o infamie, repet, si numai un puber care nu a trait anii ’80 in Romania, sau daca a trait nu a inteles nimic ar putea sa o acuze pe Dna. Petre de asa ceva. Daca ii demobiliza pe acei studenti, o facea pentru ca nu voia sa ii vada anchetati de Securitate.

 2. gabrielpreda spune:

  Eu prefer sa mi-o aduc aminte pe Dna Petre ca profesor, conferentiind magistral la inceputul anilor ’90 in amfiteatrul de la etajul 1 de la Istorie; cine are nevoie sa-si infiereze adversarul, punandu-i etichete care nu se lipesc in mod evident, duce lipsa de argumente.
  Apropo, nu e nimic in siguranta dlui Antonescu cand spune ca obiectivul sau politic este distrugerea unui partid politic pe care si-l defineste drept adversar (desi au fost aliati) care sa va aminteasca de experienta comunista (pe la inceput, asa) ?
  Va sfatuiesc sa va concentrati asupra discursului dlui Antonescu, pentru inceput. Cand o sa terminati cu el, e cazul sa ajungeti si la Daniel Barbu sau Zoe Petre.

 3. Antiteze spune:

  PUBER??

  Apostol Stan (născut la 18 ianuarie 1933, la Teiu, Argeş) a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1952-1957), iar în 1967 şi-a luat doctoratul în istorie. Între 1957 şi 1999 a lucrat, în calitate de cercetător, la Institutul de Istorie al Academiei Române. Sporadic, în anii ’70, şi după ’90, a ţinut cursuri de istorie modernă, mai întâi la Academia de Studii Economice şi apoi la Facultatea de Istorie. A fost membru în comitetele de redacţie ale periodicelor: Revista Istorică, Studii şi Materiale de Istorie Modernă (coordonator), Destin Romînesc (1994-2004), revistă pentru Basarabia.

  Autorul este specializat în istoria modernă şi contemporană românească. A publicat volume de documente, studii şi cărţi referitoare la sistemul de proprietate (boieri, arendaşi şi clăcaşi); revoluţiile de la 1821 şi 1848, Unirea din 1859 şi Independenţa sin 1877; aspecte militare, de unitate naţională, de solidarizare europeană ; forme extreme de interferare în Principatele Române : suzeranitate otomană, garanţie europeană; legături economice cu Transilvania; viaţa politică şi parlamentară pînă la 1918; biografiile lui N. Bălcescu, Lajos Kossuth, Mihail Kogălniceanu, Petre P. Carp, Mihai Eminescu, Nae Ionescu (studii); Vasile Boerescu, Ion C. Brătianu, Iuliu Maniu, Ion Mihalache (cărţi); Basarabia la 1848 şi 1940, precum şi moldovenismul etnoidentitar sovietic( 1924-1940).

 4. Acum imi amintesc cum spunea Patapievici ca vremea ieremiadelor a trecut. Nu sunt de acord cu dansul. Pentru ca il vede pe marele profet Ieremia doar dpdv al romanului (prin lupa-romaneste). Ieremia stia el ce stia si stia cum stau lucrurile. Doar ca ceea ce stia stia din Dar.
  Noi stim din informatie si nu din dar.
  Doamna Petre e ca un lup ratacit, desigur. La fel e si Constantinescu. Se intalnesc si-si plang tineretile. Si le plang in public nici macar la o terasa.
  Cred ca suntem toti intr-un mare kkt.
  Pe muchie de cutit, nu suntem in stare sa nastem nimic. Suntem distrusi meticulos. Sa vina odata catastrofa asta profetita! Cam asa se gandeste acum in tara. Sfantul Pavel spunea, si asta nu o uit, ca noi nu suntem din cei ce chemam raul ca sa se vadeasca binele. Prea asteptam sfarsitul ca sa o luam, cica, de la inceput. Toti asteapta moartea cuiva pentru a avea, zic ei, loc.
  Stranie povestea aia cu indrumatul spre dracu (PCR) ca sa scapi de masa (Securitate). Spunea Soljenitin ca primul lucru cu care erau testati posibilii delatori din marile procese bolsevice era intrebarea: „Vrei sa traiesti?” De aici pleaca totul.
  Daca Cerul e inchis e normal sa vrei sa traiesti. Patetismul si eroismul, demnitatea (a lui Pavel Florensky de pilda) si albul vesmintelor nu mai au ce cauta intr-o lume incuiata in dulap.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: