Merita recitit: Gabriel Liiceanu despre „Buruiana Plesu sau tehnica denigrarii la romani”

Cu totii visam o clipa, cand stam in fotoliu si ne uitam la televizor, ca am fi putut fi Federer, Pavarotti sau Vargas Llosa. Desigur, neevoluand pe terenul lor, nu ajungem sa-i uram. Dimpotriva, ii pastram in suflet pentru momentele noastre de maxima tandrete cu noi insine, cand ne aducem in dar un destin de exceptie. Dar i-am uri, sa nu ne indoim de asta, daca ar face parte din fasia de viata in care ne miscam. Ce drept au ei, cu stralucirea lor, sa ne arate noua insine in putinatatea noastra? Neputand fi admirati, ar avea toate sansele sa devina detestabili.

Drama lui Gabriel Andreescu este ca s-a uitat prea mult la televizor la Andrei Plesu. Si l-a urat. In nesabuinta lui, a crezut ca ar fi putut face tot ce a facut intre timp Andrei Plesu. Privindu-l, si-a imaginat pe rand ca este orator, scriitor, ca ar putea fi ministru al Culturii, ministru de Externe, consilier prezidential si – poate, poate -, intr-un ungher ascuns al sufletului lui, mai stii?, chiar presedinte de republica. Si pentru ca Plesu a fost (sau ar fi putut fi) toate astea in mod stralucit – l-a urat.

4 Responses to Merita recitit: Gabriel Liiceanu despre „Buruiana Plesu sau tehnica denigrarii la romani”

 1. Riddick spune:

  Andreescu a simulat cam două decenii, acum joacă rolul de bază.

 2. Ciudat articol. Maret dor prin faptul ca un om isi apara prietenul dar argumentele… De fapt atat de mizerabila a fost perioada comunista ca nici argumentele nu sunt eliberate de mirosul pestilential ale existentei demonice. Nu mai poti justifica decat apeland un registru irational. Si asta, intr-un fel, e ceva interesant.
  Cred ca vremea discursului rational, cuminte, logic, convingator trece incet-incet. S-ar putea sa prindem o renastere a cavalerismului „pre-iluminist”.

 3. nu ma refer la persoanele spre care se face referire, dar textul asta mi-a amintit de-o postare proprie:
  ”..traim fiecare pe palierul lui.
  Putin imi pasa ca printul de monaco si-a achizitionat un nou iaht, insa sunt foarte curios: de unde naiba si-a cumparat vecinul meu acea galeata rosie cu care-si arunca laturile in fata portii mele?”
  (citat din ”teorema lui thales”)

 4. quaecumque spune:

  Ranchiunele palorii

  Există inşi cărora gloria cutărui contemporan le strică somnul, tensiunea arterială şi siestele. Incapabili de recorduri savuroase, excelenţă mentală ori isprăvi de letopiseţ, aceşti jochei ai Neantului îşi fac agendă mârşavă, căutându-şi satisfacţia în tablouri cu zâne terfelite, premianţi comatoşi, eroi sabotaţi şi genii obnubilate. Neputându-se acomoda cu un portret estompat şi mişcându-se permanent între veleitarism şi obidă, mediocrul egolatru îşi „sublimează” acest calvar adoptând insigna demascatorului încercănat, deturnându-şi insomniile către salahoria pamfletului vâscos, a denunţului suprarealist, a faulturilor obscene. Adversarul, identificat din rândurile elitei, trebuie arătat cu degetul, scos de sub plapumă, jupuit de prestigiu, lovit sub centură. Demitizat şi, cu militantă acreală, demonizat. Ca profitor astuţios, ca mentor libidinos, ca uzurpator îmbuibat, ca stricător de suflete. Astfel, până mai ieri anonim sau palid, bârfitorul abject îşi obţine, prin hulă – când pedantă, când şmecherească – râvnita felie de mondenitate. Sensibil la hipnoza compatrioţilor, el devine detectiv (fantezist), apoi procuror (inflamat) şi gâde (jouisseur). Face rating, e inclement şi demolator, smulge gheare camuflate, divulgă turpitudini nebănuite. Apoi, în răsfăţul unui public de rinoceri, surâde. Şi-a dat, în sfârşit, un destin…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: