Fotbalul spaniol, pasa bună şi plăcerea conversaţiei

Ca şi alte tipuri de sport colectiv, fotbalul vorbeşte despre virtuţile spiritului de echipă. La această temă reflectează orice manager — fiecare proiectant al unei întreprinderi cu sarcini multiple, rezolvate exclusiv prin dinamica de grup. Balcanii şi Estul european nu strălucesc în cultura organizaţională. Iată un motiv în plus pentru a savura geniul cursivităţii din jocul unei echipe ca Spania lui Iniesta & Xavi.

Victoria împotriva Germaniei, înregistrată în semifinalele Cupei Mondiale din Africa de Sus, s-a produs la capătul unei demonstraţii de tiki-taka înnebunitoare. Atent regizat de antrenorul Vincente del Bosque, sistemul de pase al spaniolilor poate fi asemuit unui simpozion socratic. De la primul fluier al arbitrului, mingea — înlocuind temporar cuvântul — e plimbată între diferiţi protagonişti. Lent sau sprinţar, molcom sau agresiv, regimul de şlefuire a balonului conduce, după câteva mii de pase, la ceva inefabil. Jucătorii se înţeleg fără efort, îşi ştiu locul şi se repliază fără dificultate. Totul seamănă cu ritualurile discrete din jurul meselor organizate de vechile familii, graţie unor obiceiuri păstrate cu sfinţenie – de la aşezarea scaunelor şi toast până la micile detalii de etichetă. Nu este aici nimic fastuos şi, totuşi, nimic la întâmplare. Suntem ca într-un cerc de prieten care descoperă voluptatea replicilor scurte, pe un ton afectiv luminos.

Triumfă nu forţa loviturii, ci fineţea anticipărilor. Treptat, pe tapiseria verde a gazonului, colovciul fotbalistic devine — şi cu ajutorul tribunelor — o veritabilă simfonie. Controlată, dansată, lobată, rulată, învârtită, stopată, lansată, blocată, aruncată sau îmbrăţişată, mingea capătă proprietăţile verbului din celebrele dialoguri platonice. De o parte filosofii discută despre înţelepciune, de cealaltă parte sofiştii imită iscusinţa. Câştigă în această bătălie nu virtuozitatea aparentă, etimologia găunoasă ori poza funky (în 3D), ci voinţa de-a livra un argument imparabil (golul) sau măcar o construcţie periculoasă (cum sunt lovitura liberă, contra-atacul în minoritate numerică sau cornerul urmat de execuţii în doar şase metri de poarta adversarului). Păstrând analogia literară,  Spania de astăzi nu vrea să lase posterităţii doar câteva apoftegme iscusite ori un haiku rătăcitor, ci memoria romanului psihologic, cu intrigi puţine dar naraţiune amplă, conversaţii fluide şi mici solilocvii.

Văzute din tribună sau pe micul ecran, pasele spaniolilor mai au un surprinzător atribut. Sunt pur şi simplu frumoase. Ele nu declină tautologia defensivă şi nici simptomul unei crize de imaginaţie. Schimbul triunghiular de mingi, desenul invizibil al paralelogramelor centrul terenului, spirala hiperbolică a centrărilor — toate ne arată că spiritul de echipă ascunde ceva riguros, deci ştiinţific. Pe lângă licenţele poetice ale metronomului Xavi (aflat în complicitate cu sfârleaza Villa), echipa Spaniei produce, ca întreg, mai ales demonstraţii more geometrico. Înainte de-a fi scandat, faimosul olé duce în spate multă, multă disciplină.

Fondat pe această axiomă, spiritul de echipă îngroapă veleitarismul, dând totuşi talentului individual un spaţiu de exprimare. Consolidând posesia, spulberând puterea de concentrare a adversarului şi turând motoarele golgheterilor proprii, jocul de pase consfinţeşte o formă subtilă de solidaritate. Confruntaţi cu familiaritatea dintre Puyol şi Capdevila sau cu firescul organizării globale a spaniolilor, atacanţii germani au rămas blocaţi în autismul intenţiei. Deznodământul (1-0) a fost poate şi o formă mediteraneană de politeţe.

Va câştiga Spania la Copa Mundial de Fútbol? E posibil, orice ar spune pronosticurile. Vom primi atunci şi noi — între altele — o nouă lecţie despre cultura organizării. Un sistem complex (cum este jocul de fotbal) ajunge să fie stăpânit în 11 oameni de o echipă-instituţie. Totul născut prin asumarea conversaţiei drept paradigmă supremă a ludicului.

Mihail NEAMŢU

(9 iulie 2010)

BONUS: Horst BREDEKAMP despre Cupa Mondială.

Anunțuri

3 Responses to Fotbalul spaniol, pasa bună şi plăcerea conversaţiei

  1. 0rt0d0x spune:

    Pasele bune ale spaniarzilor s-au bazat pe jocul slab al alemanilor …

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: