Supliment despre creştin-democraţie în Revista 22 (update)

Astăzi şi mâine, în chioşcurile de presă din ţară, va apărea un supliment pe tema relansării creştin-democraţiei în spaţiul public şi spaţiul politic românesc.

Invitaţi speciali: Emil BOC şi Teodor BACONSCHI.

Alte contribuţii: Aurelian CRĂIUŢU, Sever VOINESCU, Theodor PALEOLOGU, Bogdan TĂTARU-CAZABAN, Alexandru GUSSI, Adrian PAPAHAGI, Radu PREDA, Radu CARP, Bogdan DIACONU, Mihail NEAMŢU.

Este de sperat ca aceasta dezbatere doctrinara va continua, fara recurs la simplificari gratuite si caricaturizari reciproce. Ideile mari conving prin persistenta, adaptare la vremi si, mai presus de toate, prin civilitate. Liberalismul si crestin-democratia, sensibilitatile conservatoare si centrismul trebuie sa-si gaseasca, toate, ecourile in polul dreptei romanesti. Reforma statului impune nu doar proceduri juridice, ci si o improspatare a sensibilitatii morale, o reflectie despre ce valori profunde pot sa inchege viata noastra comunitara. Ar mai fi de dorit ca relansarea acestei dezbateri sa spulbere un mit: crestin-democratia refuza atit crisparile laiciste, cit si excesele clericaliste – pornind de la primatul acordat „oamenilor liberi si puternici” (L. Sturzo).

Puterea, aici, vine nu din gesticulatia primitiva sau agresarea aproapelui, ci din asumarea sincera a unor responsabilitati personale fata de sine si fata de semeni – coram Deo. Binele comun tematizat de ginditorii democratiei crestine cauta punctul de intilnire intre binele individual si Binele suprem. Toate presupun o antropologie care recunoaste orientarea verticala naturii umane – finitudinea noastra constitutiva, dar si posibilitatea participarii la un sens transcendent. Exista principii si virtuti consacrate, la propriu, iar acestea (fie ca vorbim despre iubirea aproapelui, caritate, solidaritate, etc.) nu pot fi dispretuite decit printr-un colosal exercitiu de nesimtire liber-asumata sau de amnezie colectiva.

Politica se face nu doar pe bani, cu interese marunte in joc sau fara o viziune de ansamblu. Textele culese in acest supliment dovedesc importanta ragazului fecund, a conversatiei profunde si a solidaritatii inter-generationale. (MN)

Popularismul este contrariul populismului. Populismul flateaza pasiunile joase ale populatiei. El vorbeste invidiei, urii si lacomiei. Populismul promite fara sa dea, fiindca singura sa marfa sunt vorbele goale. Cei liberi si puternici nu au nevoie sa li se dea – ei daruiesc zilnic inteligenta, harnicie, talent, dragoste, sprijin. Ei produc, învata, vindeca, gândesc. Ei afirma calitatile acestui neam. Ei sunt cei responsabili, care se scoala devreme si se culca târziu, ei sunt cei onorabili, cei care ne reprezinta cu cinste si care nu se simt reprezentați cum se cuvine. A sosit momentul ca vocea lor sa se auda; lor trebuie sa le vorbeasca un adevarat partid popular.

Teodor BACONSCHI

Reclame

One Response to Supliment despre creştin-democraţie în Revista 22 (update)

  1. […] Eu nu știu ce fel de consultant politic este domnul Andronic, încep însă să-l suspectez cel puțin de impostură, vorba lui Preda. Pe ce se bazează cînd spune că PDL “nu mai poate deveni un partid de ideologie?” Habar n-am. În cel mai bun caz pe faptul că nu-i e clar nimănui ce ideologie preferă Videanu și Berceanu. Cu certitudine însă genul ăsta de propuneri sabotează cel puțin munca de reformare a lui Stoica, eforturile reale de deschidere către liberalii și creștin democrații autentici. (maniacii care încă susțin că Stoica e “o cîrtiță liberală” ar trebui să se uite la ultimele conferințe ISP și  aici: https://grupareaaproape.wordpress.com/2010/05/04/supliment-despre-crestin-democratie-in-revista-22/) […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: