Dragoş Aligică despre lupta dintre anticomunişti şi progresiştii de stânga

Anticomuniştii vor o evaluare radicală a comunismului. Nu doar ca eşec instituţional sau ca experiment social ratat. Nu doar ca sistem economic şi politic. Vor ca judecata să se extindă şi asupra ideilor, principiilor şi valorilor ce au generat şi alimentat acest malaxor istoric fără precedent. Mai mult, vor ca judecata morală să primeze în faţa celei instituţionale.

Când este vorba despre analiza instituţională, ei vizează nu doar înţelegerea mecanismelor şi evoluţiilor din trecut. Ei vor să vadă în ce măsură lecţiile învăţate din analiza trecutului se aplică instituţiilor economice şi politice ale capitalismului contemporan. Altfel spus, vor să folosească laboratorul social generat de comunism ca să tragă concluzii practice privind potenţialul şi limitele capitalismului, dar şi privind alternativele oferite la el. Când este vorba de judecata morală, ei vor ca aceasta să se aplice nu doar sistemului comunist in abstracto, ci şi gânditorilor care l-au promovat şi legitimizat. Mai mult, ei vor ca standardele morale în raport cu practicarea şi promovarea unei ideologii să fie folosite nu doar relativ la figurile istorice, ci şi la contemporanii noştri.

Pe de cealaltă parte, progresiştii stângişti au şi ei o poziţie elaborată pe mai multe paliere. În primul rând, ar prefera ca toată această poveste cu comunismul să fie uitată. Da, poate că e un experiment ratat, dar nu trebuie să confundăm valorile şi principiile cu aplicarea lor practică. Altfel zis: sunt unii care au întinat valorile socialismului. Dar valorile socialismului merg mai departe. Să revenim la idei şi la principii. Să nu ne blocăm viziunea într-un accident istoric în ultimă instanţă irelevant. Şi, până la urmă, comunismul nici nu a fost aşa de rău. Ce este mai bine: să fii şomer în SUA? Sau muncitor trăind în blocurile comuniste? Evident că muncitor la bloc.

Anunțuri

One Response to Dragoş Aligică despre lupta dintre anticomunişti şi progresiştii de stânga

  1. despinavestea spune:

    Daca cineva mi-ar fi spus la Revolutie ca vom ajunge sa traim momentele de acum , de lupta pentru regenerarea comunismului as fi crezut ca este lunatic.
    Dar pentru ca le traim ( si nu-mi vine sa cred ca este asa) nu ne ramane decat sa povestim cat mai mult despre cum am trait in timpul comunismului,despre inchisorile comuniste , cum am fost manipulati la Revolutie ,sa-i scoatem la iveala pe cei care au ucis atunci peste 1500 de oameni,cine ne-a manevrat politic si economic dupa Revolutie, despre Mineriade etc.
    Intr-un cuvant, noi romanii avem o mare datorie si raspundere in a explica tuturor ce inseamana comunismul,pentru ca i-am trait ororile din plin.
    Daca nu vom lupta din rasputeri impotriva acestei ofensive a stangistilor vom fi raspunzatori de dezastrul propriul viitor.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: