Teodor Baconschi: interviu pentru Adevărul

1 Vizita Papei. Avem informaţii că o asemenea vizită e posibilă, dar nu suntem în negociere directă a unei date. Ca şi în cazul vizitei lui Ioan Paul al II-lea este nevoie, pe lângă o invitaţie din partea şefului statului român, şi de o invitaţie ecumenică din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Preafericitul părinte Daniel este o personalitate a ecumenismului mondial şi cred că va aborda cu multă atenţie acest subiect. Dar probabil că şi Patriarhia Ortodoxă Română îşi doreşte ca Vaticanul să recunoască Biserica Ortodoxă Română din Italia printre cultele susţinute de statul italian, statut oficial, pe care deocamdată nu îl are.

2 Scutul antirachetă. S-a pus mereu în discuţie dacă Rusia a ştiut că vom participa la acest proiect. Din informaţiile de care dispunem, rezultă că partea americană a avut un dialog pe această temă cu Moscova şi că pe acest canal americano-rus s-au transmis o serie de detalii. Mai mult, Washingtonul a şi invitat Rusia să se alăture acestui sistem. După anunţul nostru, am avut o întâlnire cu ambasadorul Federaţiei Ruse şi i-am reamintit că e un sistem eminamente defensiv.

3 Ucraina. Noi, în primul rând, ne-am bucurat că alegerile au fost corecte, după standardele OSCE şi ale observatorilor internaţionali. Vom continua să sprijinim apropierea Ucrainei de structurile euroatlantice. Ne bucurăm că domul Ianukovici a făcut prima vizită externă la Bruxelles şi că semnalul a fost clar, cel puţin în materie de orientare europeană. Sperăm să constatăm şi alte semnale pozitive, cum ar fi cele legate de drepturile persoanelor aparţinând comunităţii româneşti din Ucraina precum şi că, în privinţa Canalului Bâstroe, se vor supune normelor internaţionale.

4 Extrădări. În cazul Nicolae Popa, cererea de extrădare a fost făcută şi trebuie să urmărim reacţia autorităţilor judiciare indoneziene. Deocamdată. La fel în cazul Necolaiciuc.Nu vreau să intrăm în detalii de această natură. Sunt proceduri în curs.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: