PETIŢIE PENTRU REDUCEREA PENSIILOR FOŞTILOR SECURIŞTI ŞI ACTIVIŞTI COMUNIŞTI DE RANG ÎNALT

Prin această petiţie, readucem în atenţie solicitarea societăţii civile de reducere a pensiilor foştilor activişti comunişti de rang înalt şi a responsabililor din aparatul represiv al Securităţii.

Această cerere a fost formulată de mai multe ori până acum, în forme uşor diferite, de către Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (2006), Grupul pentru Dialog Social (2007) şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (2008). Comisia Prezidenţială, care a declarat regimul comunist ca “ilegitim şi criminal”, recomanda, în Raportul Final, ca “foştii activişti comunişti de frunte, foştii conducători ai Securităţii, ai Miliţiei şi ai Ministerului de Interne, ai «Justiţiei» comuniste, foştii torţionari să nu poată beneficia de pensii peste nivelul minim al populaţiei”. Grupul pentru Dialog Social a cerut, la rându-i, printr-un comunicat, „reducerea cuantumului pensiilor foştilor securişti la nivelul unei pensii medii din sistemul public”. În fine, IICCR a iniţiat un proiect de lege prin care se stabilea ca pensiile responsabililor regimului comunist implicaţi în acte de represiune pe motive politice să fie reduse la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.

În prezent, pensiile foştilor activişti comunişti şi angajaţi ai Securităţii sunt de câteva ori mai mari decât pensia medie. Reamintim că angajaţii Securităţii au fost pensionaţi după o lege specială, care i-a favorizat în raport cu restul populaţiei. Activiştii şi securiştii au făcut parte dintr-un sistem de privilegii înainte de 1989 şi au rămas privilegiaţi şi după revoluţie. Considerăm că este profund imoral ca promotorii unui sistem criminal să se bucure de impunitate într-un regim democratic şi, în plus, să beneficieze de favoruri. Orice reformă care vizează modernizarea statului nu poate fi compatibilă cu onorarea acelora care au transformat statul în instrument de represiune politică, în perioada 1948-1989.

În contextul dezbaterilor legate de legea unică a pensiilor, solicităm Guvernului României să găsească, împreună cu societatea civilă şi instituţiile academice care se ocupă de studiul comunismului, o formulă legală, în acord cu Constituţia României, prin care pensiile celor responsabili pentru nelegiuirile regimului comunist să fie reduse. Există precedente şi soluţii legale practicate în alte ţări ieşite de sub dictaturi, înregistrate în literatura de specialitate privind aşa-numita „justiţie de tranziţie”. Reducerea sau chiar eliminarea pensiilor s-au numărat printre măsurile luate în Europa după 1945 împotriva responsabililor nazişti şi a colaboratorilor acestora din ţările aliate. Câteva din statele est-europene post-comuniste au recurs, de asemenea, la sancţionarea celor responsabili de abuzurile comunismului prin reducerea pensiilor. Germania este cel mai cunoscut exemplu, iar Polonia, cel mai recent. De la 1 ianuarie 2010, pensiile a peste 24.000 de oficiali comunişti şi ofiţeri ai poliţiei politice din Polonia au fost diminuate cu peste 50%.

În condiţiile în care România a condamnat oficial regimul comunist, a venit vremea ca măsurile concrete de decomunizare să fie puse în practică. Este nevoie de acestea ca semn reparatoriu faţă de victimele comunismului şi pentru a arăta că încălcarea drepturilor omului, a legilor şi normelor democratice nu rămâne nesancţionată.

Petiţie iniţiată de Societatea de Studii Istorice din România, Iaşi, 12 ianuarie 2010

Semnaturile sunt centralizate pe adresele de emailddobrincu@yahoo.com si/sau adrian_cioflanca@yahoo.com.

Reclame

4 Responses to PETIŢIE PENTRU REDUCEREA PENSIILOR FOŞTILOR SECURIŞTI ŞI ACTIVIŞTI COMUNIŞTI DE RANG ÎNALT

 1. amanda13 spune:

  o sa semnez si o sa dau si mai departe!

 2. CornelT spune:

  de ce? nu e mai bine cresterea pensiilor mici? si sa nu mnai fure astia in disperare?

 3. Bogdan Duca spune:

  Petitia ar fi laudabila daca ar fi aplicabila. Caror categorii le scazi pensiile?
  Activistilor de partid si securistilor pensionati pana in 22 decembrie 1989? Sunt prea putini (si aceia care mai sunt au peste 80 de ani).
  Celor ce au ocupat functii in vechiul sistem si apoi au lucrat in cel nou? Dar el a iesit la pensie ca deputat, senator (FSN, PD, PDSR, PSD, PRM) sau ca ofiter in institutiile democratice ale statului: SRI, SIE, MAPN, MI. In virtutea carui drept li s-ar reduce pensia la jumatate? 5-7-10-15- 20 de ani ei au muncit onorabil pentru Statul roman democratic aducandu-i servicii importante (unul din fostii nomenclaturisti este chiar Presedintele Romaniei).

  Foarte complicat….

 4. nelufurtuna spune:

  Petitia ar fi aplicabila daca ar exista ca si un instrument al unei legi a lustratiei!
  Intr-adevar, dupa ce-au boierit-o 20 de ani cu toate onorurile post-decembriste, acum ar trebui doar impuscati…
  Cum sa le dai 50% din fo’ suta de milioane… Apoi sunt care au iesit la pensie inainte si altii care s-au impartasit si cu noua „dimocratie”!
  Apoi ar mai fi si judecatorii bolshevici de stil vechi si nou… care au sute de milioane pensie!! Erau mana-n mana cu aparatciki si securitatea si au judecat si pe cei din Valea Jiului si pe cei de la Brasov si pe cei care ii prindea cu f’un stiulete-n sân…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: