Ce înseamnă modernizarea unui partid?

Consideraţiile domnului Cristian Preda privind soarta PDL în viitorul apropiat au stârnit deja comentarii abundente. Dincolo de trimiterile personale, to-and-fro, merită reţinute câteva interogaţii de fond: ce politică de cadre îşi propune să aibă un partid democratic în contextul văditei tendinţe de oligarhizare a forului legislativ, a instituţiilor mass-media şi chiar a societăţii civile (unde elanul voluntarist şi dezinteresat e tot mai rar, fiind capturat de firmele-căpuşă ale diferiţilor moguli)? Cum tratează liderii unui partid responsabil noua tendinţă de promovare a principiului notorietăţii în detrimentul meritocraţiei individuale? În sfârşit, cum îşi tratează un partid capetele luminate atunci când ţine la memoria înaintaşilor şi la identitatea sa doctrinară? La aceste întrebări merită să reflectăm, cu toţii, pe un ton calm dar alert, beneficiind de-o optimă decontractare post-electorală.

Politica de cadre

În mod normal, selecţia într-un partid tânăr, modern şi dinamic trebuie făcută pro-activ. Este insuficient să aştepţi vizite aleatorii la un sediu prăfuit din partea unor cetăţeni dornici să se înscrie, din patriotism sau pur idealism, într-o structură locală. Câtă vreme respectiva filială nu întreţine o dezbatere publică relevantă, nu organizează seminarii transparente, nu curtează reprezentanţii de elită ai fiecărei bresle, rezultatele vor fi mediocre.

Un partid care depăşeşte acest nivel de improvizaţie ştie că fiecare regiune a ţării are un specific de care „centrul” poate beneficia în folosul cetăţeanului: sectorul 1 al Bucureştiului (unde găsim clădirile dintre cele mai reprezentative, sub raport istoric şi cultural, ale capitalei: Ateneul Român, Biblioteca Universitară, Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Ţăranului) nu merita oare reprezentat de un personaj cu prestanţă publică – om de cultură, profesor universitar, etc. – mai degrabă decât de un proaspăt absolvent de facultate (oricât de isteţ, capabil sau descurcăreţ ar fi acesta din urmă)? Atenţia la context şi la efectul de sens al alegerilor făcute de partid e esenţială. Nu vei arunca în corzile precocităţii nişte tineri imberbi, atunci când ei nu se numesc Albert Einstein sau Mihai Eminescu. Nu vei  căuta în judeţul Olt specialişti în pădurile de răşinoasă. La fel, recrutarea de profesionişti într-o organizaţie din judeţul Tulcea va putea livra expertiză şi competenţe în chestiuni privitoare la ecologie, ape sau industria piscicolă, dar nu şi în prevenirea riscurilor seismice.

Pe scurt: recrutarea pro-activă şi căutarea specificului local sunt două dintre criteriile importante ale înnoirii unui Partid. Nu promovezi beizadeaua chic ori tipul „şmecherului de bani gata” într-un cartier cu etos conservator şi rezonanţe istorice solemne, aşa cum nu ceri unui academician nonagenar să animeze un stadion de fotbal la pauza de meci. Nu faci dezvoltare IT în România promovând la comunicaţii un specialist în saltele şi nu rezolvi durerile ştiinţei şi cercetării – aşa cum vroia PNL în mandatul trecut – avansând în funcţia de ministru un proiectant de mall-uri. Accentul individualist pus pe CV (citit atent şi comparat eventual cu „trofeele” altor partide europene) ar împiedica desfăşurarea tentaculară a relaţiilor de rubedenie, etc.

Notorietate versus competenţă

Presa este ipocrită atunci când deplânge ascensiunea băieţilor cu limuzină şi ale fetelor în mini-jupe, în detrimentul candidaţilor serioşi, testaţi prin profesionalism şi mai ales încercaţi în bătălia de idei şi performanţă cu colegii lor europeni. Mai toate televiziunile, atunci când au ocazia, scot în faţă zaiafetul, decolteul, derizoriul, faptul irelevant. Narcotizarea sistematică şi uciderea discernământului colectiv sunt ocupaţii de succes ale presei recente. De ce să ne plângem atunci pentru că Elizabeta Rizea sau Corneliu Coposu nu mai au, printre tinerele generaţii, prea mulţi moştenitori?

În primăvara anului trecut, lansam această întrebare: „Ce căutăm oare în aceste timpuri de criză economică, derută morală, exod intelectual şi declin demografic: ascensiunea vampei, gesticulaţia ţoapei ori bârfa cluburilor de noapte – sau, mai degrabă, mintea disciplinată, hărnicia cuminte şi cinstea sufletească? Vrem clanuri de familie şi dictatul minijupei sau, dimpotrivă, o logică meritocratică aliată cu surâsul luminos al decenţei? Ne dorim nişte paji ahtiaţi după intrigi sau, mai curând, o sobrietate masculină antrenată la şcoala incoruptibilităţii?”

Astăzi avem acelaşi răspuns ca şi în martie 2009: Orice mazăre lipsită de miez, dar cu luciu de limuzină, va câştiga atenţia lumii în faţa unui bob de muştar lipsit de aere şi ascuns cu discreţie într-un sol roditor. Presa tabloidizată şi poftele noastre impure sunt, aşadar, cele care produc mai întâi figurile de mucava – pentru ca atunci când acestea prind curaj şi vor (pe lângă bani sau celebritate) şi puţină influenţă politică, noi să strigăm indignaţi: „nu!”, „prea mult”, „destul!”

Intelectuali şi doctrină

Nu poţi combate principiul oligarhizării („banul cumpără orice”) şi nici coborârea politicii în can-can fără discuţia constantă, deschisă şi mai ales imprevizibilă despre valori. Un partid dinamic nu trăieşte doar cu aer şi nici cu vorbele frumoase ale invitaţilor la TVR Cultural.

Oricât de pragmatic, însă, orice partid are nevoie şi de o doctrină – ceea ce în cazul PDL echivalează cu un exerciţiu de federare între democraţii centrişti şi creştin-democraţii sau liberalii clasici de centru-dreapta. Construcţia modulară a acestei identităţi doctrinare (în care se regăsesc principii distincte, dar complementare) nu poate fi opera oamenilor care aduc doar bani, mici, bere şi cântăreţi de manele sau distribuitori de afişe. Câţiva măcar, în partidele noastre parlamentare, trebuie respectaţi şi încurajaţi să gândească atât ideile mari şi provocările epocii, cât şi politicile pe termen lung.

Nu poţi veni cu oratori lamentabili sau cu patefoane cariate în faţa unor alegători exigenţi, care circulă frecvent peste hotare şi citesc presa internaţională quality în două-trei limbi străine. Proiectul România 2030, să spunem, e unul mereu în mişcare. Relieful socio-economic, cultural şi demografic se modifică permanent în toate regiunile ţării. La fel, şi aşteptărle oamenilor. De aceea, un partid modern trebuie să încurajeze dezbaterea, libertatea de exprimare civilizată şi frământarea privind viitorul. În plus, e bine să ne reamintim că acceptarea calităţii de membru de partid nu echivalează cu un botez sau un mariaj. Votul acordat unui preşedinte de organizaţie locală sau centrală nu reprezintă, nici el, un act sacramental, cu valoare mistică, imun la nuanţe critice sau evaluări mai aspre.

Dacă idolatrizarea a intelectualilor e un păcat al judecăţii politice de care trebuie să ne despărţim (să nu uităm prestanţa ministerială decepţionantă, în perioada interbelică, a unor figuri ca Nicolae Iorga sau Octavian Goga), dispreţul acordat inteligenţei se plăteşte scump. Iată motivele pentru care cred că europarlamentarul Cristian Preda are dreptate.

Mihail NEAMTU

Post-Scriptum:

8 Responses to Ce înseamnă modernizarea unui partid?

 1. despinavestea spune:

  Europarlamentarul Cristian Preda are experienta in a preda cursuri la catedra de stiinte politice.

  Experienta sa de POLITICIAN nu a implinit nici macar UN AN.

  Acesta este motivul pentru care nu sunt de acord cu modul in care actioneaza dl Preda.

  Mai intai ar trebui sa se afirme ca un PROFESIONIST DESAVARSIT in FACE POLITICA si a o implementa

  De demolat este usor.
  Este greu sa construiesti, sa pui caramida peste caramida si sa ajungi la un edificiu

  A ajuns parlamentar pe listele unui partid puternic .
  Votul nu a fost nici macar uninominal.
  Care este meritul sau politic REAL care sa-i dea pozitia de a critica la IRTV partidul puternic care l-a propulsat ca europarlamentar ?

  Este o rusine sa ai propria afacere din care sa castigi banii care sa-ti permita sa te autofinantezi, sa-ti cresti copii, sa-ti construiesti o casa ?

  Este o rusine sa nu fii bugetar cum este dl.Preda?

  Nu cumva o luam de la capat cu ideologia de stanga?

  Stie domnul Preda sa riste ,sa investeasca, sa experimenteze si sa-si castige painea fara sa apeleze la BUGET ?

  Cand va face acest lucru, atunci si numai atunci, dl Preda va intelege ce este DREAPTA.

  Pana atunci , din pacate, dansul are o orientare STANGISTA…..

  PS
  Sper sa nu se supere nimeni pentru aceste comentarii
  :)

 2. despinavestea spune:

  Am o propunere pentru reglementareas si echilibrarea situatia firmelor private care fac afaceri cu STATUL.
  Pentru a evita criticile si suspiciunile care apar in mod inerent , ar fi foarte buna o lege care sa implementeze taxe mai mari pentru aceste cazuri.

  O firma privata care are afaceri cu statul are profitul ASIGURAT deci riscul este mic .
  Ca urmare impozitul trebuie sa fie mai mare decat cel obisnuit

  Profitul net al firmei private va fi deci mai mic, dar constant si sigur.Proportional cu gradul de risc
  Asa ar fi corect.

 3. turnofftheglory spune:

  Despina inceteaza naibii cu tampeniile. vorbim cu decanul de la stiinte politice, un francofon cunoscut cu legiunea deonoare. Ce mama naibii se intampla cu voi oameni buni?

 4. despinavestea spune:

  Cateodata teoria este muuuuuuult prea departe de practica

  Cine stie bine teorie trebuie s-o demonstreze in practica
  De asta invatam ca sa stim cum s-o aplicam in viata reala

  Cel care aplica teoria in practica si demonstreaza ca se verifica se numeste PROFESIONIST si va fi recunoscut ca atare.
  In rest, de vorbit, vobesc multi despre politica din carti sau dupa ureche ,fara sa aiba nici o legatura cu realitatea, practica, pragmatica, si care sa duca la prosperitate.

 5. […] una alta se intampla ca oameni invatati mai mult cu cartile, cum este Mihail Neamtu, care vorbesc frumos si gandesc peste norma de partid, se preocupa de politica de cadre a PDL. În […]

 6. Antiteze spune:

  E usor comic sa-l acuzam pe dl Preda de lipsa de experienta, in timp ce inghitim fara ezitare propunerile Udrea, Ridzi, EBA, Prigoana Jr. Nu cere nimeni un Parlament cu genii, dar ceva scoala, rabdare si sobrietate nu ar strica.

 7. De ce nu luam ceea ce se intampla ca pe o realitate si nu ca pe un conflict de opinii???
  Aceste intamplari arata cum nu se poate mai clar distanta IMENSA intre POLITICA DE PARTID (si guvernarea de tip recent) si cunoasterea istoriei si mecanismelor „istorice” ale politicii.
  Eu cred ca si Dl. Boc si DL. Preda au dreptate. De pe pozitii diferite si cu responsabilitati diferite. Sincer, cred ca Dl.Preda se face ca nu stie cat de indatorat financiar poate fi PARTIDUL unui om ca Prigoana si atator altora. Asta este o realitate.
  Pe de alta parte eu cred ca, dincolo de profitul realizat de PARTID de pe urma oamenilor de afaceri, NU TREBUIE sa se obtureze stiinta si genul de experienta specifice domnului Preda.
  Un PARTID nu se poate sustine singur (financiar si specific in interesele sale banesti) dar TREBUIE sa acceseze si un alt tip de valoare. In fond banii exista pentru ceva anume,nu? In afacere banii exista pentru a face si mai multi bani. In politica, insa, banii trebuie sa fie folositi pentru a crea spatii libere de tensiuni-joase-arghirofile.
  Parafrazand, sa se incerce sa se dea Cezarului (lui Prigoana:)) ce e al Cezarului dar sa se dea si lui Dumnezeu ( valorii oneste, virtuoase si creatoare de libertate si interes pentru OM) ce e al lui Dumnezeu! AMIN!

 8. despinavestea spune:

  Cum vi s-a parut propunerea dlui Cristian Preda ca limita minima a varstei de vot sa fie 16 ani?

  Mie mi s-a parut COMICA, sau cel putin ne propunea sa dam in mintea copiilor.

  Eu doresc de la dl Preda mai mult simt al realitatii si mai multa responsabilitate in lumea noastra politica
  care este cu adevarat o jungla.
  Solidaritatea inseamna cu adevarat ceva !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: