H.-R. Patapievici, Europa şi darul creştinismului

Creştinismul i-a furnizat Europei identitatea sufletească inconfundabilă, i-a dat atitudinea specifică faţă de lume, i-a format aptitudinea de a o înţelege într-un mod original şi i-a pus la îndemână instrumentele fizice şi mentale care i-au permis unificarea ei, atât geografic, cât şi istoric. Fără creştinism, unificarea mentală a lumii ar fi fost cu neputinţă. Fără statele creştine, unificarea ei fizică, prin cucerire, ar fi rămas un proiect la fel de imposibil de atins precum strădania milenară a regatelor şi imperiilor tradiţionale de a înstăpâni peste lume o monarhie universală. Desigur, există crimele.

Istoria însă musteşte de sânge, iar cultura lumii e plină de strigătul de groază al omului aflat supt vremi, călcat în picioare de ele. Nici o civilizaţie nu a scăpat logicii crimei. Creştinismul s-a înscris şi el în această istorie, dar s-a ridicat împotriva ei prin faptul că i-a refuzat dreptatea. Crima există, admite creştinismul militant: dar dreptatea nu e de partea ei, proclamă creştinismul triumfător.

Rezultatul refuzului încăpăţânat de a da dreptate crimei chiar şi atunci când crima triumfă este marea reuşită a civilizaţiei europene (pe care, până mai ieri, obişnuiam să o numim doar occidentală). Civilizaţia europeană, în faţa istoriei, a ales să susţină în faţa forţei dreptatea celor slabi şi neajutoraţi – aşa cum a făcut, singur între alte religii triumfătoare, creştinismul.

2 Responses to H.-R. Patapievici, Europa şi darul creştinismului

 1. Crima nu este cel mai mare rau. Iisus ne spune sa nu ne temem de cei ce ucid trupul ci de cel ce ucide sufletul. Holocaustul spiritual nu se prea contorizeaza. Interesant e ca la acest macel spiritual s-a incetatenit deja o solutie: solutia „discriminarii” intelectual-financiare.
  Vreau sa-i intreb pe toti: cati au prieteni (in sensul adevarat al cuvantului) printre oameni de diferite situatii materiale sau intelectuale.
  Avem noi prieteni oameni foarte saraci?
  Avem noi printre prieteni pe vreun aurolac?
  Sau avem noi printre prieteni vreun miliardar?
  Sau avem noi printre prieteni vreun milionar?
  Nu avem. Eu nu am si nici nu cred ca sunt multi care au.
  Deci, domnilor, suntem DEZBINATI insa suntem stransi uniti dupa felul si asemanarea noastra. Mici grupuri-socializante care se strang in jurul a ceea ce-i determina grosier (chiar si educatia intelectuala este ceva grosier fata de dragoste).
  Si atunci? Suntem crestini dar fiecare cu cocarda grupului nostru.
  Neamestecat, neschimbat.
  Da!
  Insa mai este si Neimpartit si Nedespartit>
  Asta da viclenie, nu?
  Sau poate gresesc.

 2. Dan Patrascu spune:

  Fie ca Nasterea Domnului sa va aduca o raza de lumina intr-o lume tot mai mult acaparata de intuneric si fie ca harul Craciunului sa ne daruiasca puterea de a percepe raza de lumina care tocmai se naste pentru ca si noi sa devenim, la randul nostru raze de lumina pentru cei din jur. Craciun fericit!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: