Preşedinte-jucător (buldog) sau preşedinte-lacheu (pudel)? Remarci subiective după dezbaterea Băsescu vs. Geoană

Duelul între Traian Băsescu şi Mircea Geoană n-a fost un spectacol, ci mai ales o dramă. Pe parcursul a trei ore a ieşit la iveală un adevăr tăinut cu zel de forţele anti-reformiste: anume, că sistemul ticăloşit există şi că oligarhii controlează punctual mişcările grupării anti-Băsescu. La 6 decembrie, românii vor alege între lacheul mogulilor şi duşmanul de moarte al restauraţiei, între politica amnistiei prin  amnezie şi tenacitatea confruntării cu răul istoriei noastre recente. Duminică, vom descoperi nu doar dacă preşedintele îşi merită poporul, ci şi dacă poporul îşi merită preşedintele.

Aşezarea pe teren

Cel mai straniu moment din preambulul dezbaterii de ieri a fost apariţia galeriei junilor socialişti în spatele lui Mircea Geoană şi a soţiei sale. Imagine perfectă a colectivismului pe care mizează stânga românească, pâlcul de suporteri gălăgioşi se simţea ca în faţa unui meci de box sau wrestling. Când Mircea Geoană avea nevoie să-şi adune gândurile, pentru obţinerea unei maxime concentrări reflexive, galeria îi injectează adrenalină pugilistică. În contrast, Traian Băsescu vine doar cu familia. Băile de mulţime se fac afară, nu în sediul Parlamentul.

Fiecare candidat e aşteptat de un grup larg de prieteni şi susţinători. În sectorul dlui Geoană, apar figuri eterogene: Eugen Simion (fostul preşedinte al Academiei) – dacă am identificat corect –, dar şi Radu Mazare (cu figura lui de playboy cinic şi plictisit). În sectorul Băsescu, se găsesc atât Daniel Funeriu (un câştig de substanţă şi imagine în dezbaterea despre educaţie), cât şi Neculai Onţanu. E aşadar confruntarea cea mare, mult-amânată de staff-ul PSD. Perfect întemeiate, temerile lui Ponta, Vanghelie & co. se vor confirma.

Idei, retorică şi personalitate

Startul dezbaterii a fost previzibil: un Mircea Geoană cu aer de elev silitor, pus să repete lecţia învăţată până în zori. Vorbeşte despre România viitorului şi e plin de promisiuni. Când vine vorba de mesaje înălţătoare, dl Geoană e mai bun decât dl Băsescu care comunică date concrete, descrie în chip apăsat lupta cu rechinii, vrea confruntare, e tensionat şi uneori are mici scăpări de exprimare. Obsesia preşedintelui rămâne trecutul oligarhic şi clientelar al României traziţiei şi mizează pe faptul că românii îşi vor dori, ca în 2004, blocarea procesului de restauraţie. Apare şi o temă nouă, puţin comentată: anularea imunităţilor pentru toţi demintarii, de la preşedinte la miniştri şi parlamentari.

În dezbaterea despre relaţia între instituţiile statului, dl Geoană mizează pe tema reconcilierii. Îi cere dlui Băsescu să nu se mai bată cu „stafiile trecutului” (moment în care actualul preşedinte putea exploata echivalenţa „Iliescu-stafii”, propusă de însuşi dl Geoană). Liderul PSD repetă de mai multe ori că dl Iohannis reprezintă „soluţia” miraculoasă – deşi e mai puţin limpede dacă vorbim despre un tehnocrat sau un om politic angajat. E ironic să afli de la un lider de partid dezbinat în atâtea fracţiuni şi lupte intestine că Traian Băsescu e un fel de Brutus capabil oricând să-şi „înjunghie” partenerii pe la spate. E bizar să auzi că dl Geoană era „prea tânăr la revoluţie” (mai precis: 31 de ani!) ca să-şi mai amintească ceva… Nu e oare prostia şi un deficit de memorie (şi de caracter)?

Retoric, dl Geoană se străduie foarte mult. Dl Băsescu îi spune în faţă că „e un om slab”. În replică, ironiile dlui Geoană abia şchioapătă. Liderul PSD simte nevoia să fie isteţ cu orice preţ, mizând poate pe „efectul Antonescu” asupra publicului tânăr. Nefiind băiat de cartier şi nici un miştocar înnăscut, vorbele sale n-au rezonanţă. Îi lipseşte din discurs ceea ce englezii numesc „the punchline”. Ca atare, e ratată atât construcţia de idei arhitectonic-lineară, cât şi un minim crescendo sentimental. Poantele cu „sufleţelul” sau aluziile obositoare la adresa doamnei Udrea sunt un „déjà-vu” amuzant doar pentru conştiinţa vulgului de jos. Electoratul liberal are totuşi mai multe pretenţii. Singurul punct câştigat a fost referinţa la ministrul-desemnat Oprea (declarat „hoţul hoţilor” în 2004 de chiar Traian Băsescu).

Revelaţia incompetenţei

După nici douăzeci de minute, contra-ofensiva preşedintelui porneşte pe trei dosare: politica externă, relaţia cu mediul de afaceri şi problemele agriculturii. Preşedintele explică ca un profesionist blindat cu informaţii dinamica relaţiilor noastre diplomatice şi comerciale cu ţările din Răsărit (Moldova, Ucraina şi ţările Asiei centrale). Justifică tăios interesele României pe Dunăre (Bîstroe) şi la Marea Neagră, mizând subtil şi pe teama ancestrală a românilor (perfect justificată istoric) faţă de „marele urs”: Rusia. Foarte inspiratul citat din Titulescu („Politica externă a unei ţări se face prin aprecierea internatională a unui punct de vedere naţional, iar nu prin iscălituri care pot sa vrăjească astăzi, dar care pot sa oblige mâine) pare „lucrătura” lui Sever Voinescu. Întrebat despre vizita la Moscova, Geoană bâguie câteva justificări juvenile, vehiculează informaţii parţiale, îşi întrerupe adversarul şi reuşeşte să nu spună nimic. Challenger-ul lui Traian Băsescu rămâne neconcludent: emiţînd tot mai multe sunete, comunică foarte puţine idei. În asemenea momente, preşedintele Băsescu îi mai aruncă doar o privire condenscendent-dispreţuitoare. Diplomatul Geoană s-a dovedit superficial în propria-i arie de expertiză: afaceri externe şi securitate naţională!

Discutând criza economică, dl Geoană pare iarăşi descoperit: nu ştie situaţia exporturilor României în 2009, citează rapoarte internaţionale fără să le cunoască originea, propune programul „rabla pentru tractoare” (existent deja în programul Guvernului), dă peste cap rata dobânzilor bancare (18% faţă de 10%), vrea ca să ofere tinerilor „chirii subvenţionate” (promisiune de tipul celebrei prime de repatriere: 20,000 de euro)! Când Mircea Geoană anunţă eliminarea impozitului forfetar (propus de PSD în 2008), Traian Băsescu contra-atacă prin garantarea cotei unice şi reducerea acesteia la 14% începând cu 2011. Când dl Geoană anunţă că România e cea mai coruptă ţară din Europa, suporterii PSD aplaudă. Ceva bizar e pe cale să se petreacă.

Discuţia pe justiţie îi defavorizează tot pe Mircea Geoană: dacă dna Ridzi e anchetată de DNA, Adrian Năstase rămâne protejatul PSD-PC într-un parlament nereformat. Vreme de câteva secunde, camera se fixează pe chipul Monicăi Macovei, care are ochi umezi şi privire de Antigonă.

Geoană la raport

Punctul de climax a fost atins în momentul întrebărilor de la candidat către candidat. Ajuns în acest punct, Traian Băsescu atacă frontal iar dl Geoană cade singur în capcana auto-denunţului. Mai grav, liderul PSD nu contraatacă printr-o interpelare-dinamită, ci comite un alt bluf („ce aţi făcut în ultimii cinci ani”). Pentru Traian Băsescu triumful e total atunci când Mircea Geoană recunoaşte, vădit stingherit, că în miez de noapte, cu doar trei zile înaintea scrutinului, a fost chemat la raport de SOV. Între Delta Dunării şi strada Paris din Capitală, maestrul falimentării FNI (cu peste 350,000 români păgubiţi) îl plimbă cum vrea pe liderul PSD! În miez de noapte, aşadar, Mircea Geoană l-a vizitat pe dl Vântu ca să-i dea pesemne câteva explicaţii, declaraţia belicoasă privind caracterul „malefic”.

Traian Băsescu plusează: raportul lui Geoană către S.O. Vântu survine după ce fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, a fost arestat la 2 decembrie de autorităţile din Jakarta, Indonezia. Dl Geoană pretinde că nu ştie nimic despre Nicolae Popa, prietenul lui Vântu, condamnat de Tribunalul Bucuresti la 15 ani de inchisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas. Traian Băsescu vrea să arate că întâlnirea de marţi seara n-a fost o coincidenţă, după cum întâlnirile succesive între Dinu Patriciu şi Adrian Năstase n-au fost întâmplătoare. Servitutea voluntară a dlui Geoană şi controlul oligarhic asupra PSD au devenit, pentru toată lumea, de-o orbitoare evidenţă.

Toată disperarea sistemului încolţit s-a citit pe faţa lividă a pudicului diplomat. Pentru câteva secunde, liderul PSD a arătat ca un adolescent de 16 ani prins în flagrant la curve. Dl Geoană s-a bâlbâit şi ne-a explicat că relaţia lui cu oricine este mereu „corectă” şi „principială”. Este ca şi cum ai spune că drumul nocturn la stabiliment are la bază câteva curiozităţi naturale privind anatomia feminină. E ca şi cum ai spune că îţi înşeli nevasta din respect pentru porunca biblică: „iubiţi-vă unii pe alţii”, fără discernămînt, în perfectă devălmăşie. Coroborată cu patetica implicare a dlor Patriciu, Voiculescu şi Vântu în campania anti-Băsescu din ultimele săptămâni, această declaraţie i-a convins chiar şi pe indecişi de verdictul preşedintelui: un vot pentru PSD este un vot pentru sistemul ticăloşit.

Deznodământ

Ultima parte a confruntării a fost dominată de reverberaţiile acestui knock-out letal. Mircea Geoană a încercat să revină mizând pe sloganul pacificator: vrem un preşedinte politicos, cu bune maniere, chiar şi atunci când discută cu maleficul speculator financiar ( „de-o inteligenţă diabolică”, cum l-a caracterizat Maria Vlas pe Sorin Ovidiu Vântu). Preşedintele Băsescu a presat în continuare, obţinând de la Mircea Geoană numai volute de tipul Nae Caţavencu: el vrea o reformă a Constituţiei, dar numai după ce decidem politicile economice ale ţării! El vrea reforma statului, dar numai cu implicarea ONG-urilor şi a tuturor forţelor de la sate şi oraşe! Pentru un preşedinte al Statului nu doar nivelul de expertiză juridică e lamentabil, ci şi orizonturile roşii care definesc proiectul său de societate. Orice om cu educaţie universitară nu va înţelege ce caută reprezentanţii liberalilor în spatele viziunii  socialiste marca Geoană.

Momentul jurământului pe Biblie, atent regizat de Robert Turcescu, a confirmat suspiciunile tuturor: dl Geoană are cu mogulii cercetaţi de DNA raporturi neobişnuite pentru orice ţară democratică. Jurământul pe cartea sfântă, deşi bruiat de câteva ezitări lingvistice, a spus doar atât: dl Geoană nu promite sume exacte, deşi e oricând deschis negocierilor. Dl Geoană nu fixează tarife precise – căci pentru asta există dnii Hrebenciuc şi Vanghelie.

Nici Traian Băsescu n-a putut invalida toate suspiciunile legate de incidentul de la Ploieşti – un accident trucat mizerabil de mass-media, dar lipsit de orice relevanţă instituţională.

În rezumat: românii vor alege la 6 decembrie între un marinar impetuos, care mai scăpă o scatoalcă dar stă drept în faţa mogulilor şi cunoaşte în profunzime realităţile României, şi un diplomat mieros, ignorant şi mai ales fricos în faţa forţelor obscure din spaţiul economic şi mediatic al României. Alegerea este simplă: între un buldog uneori antipatic, dar eficient, şi un pudel de companie, bun pentru vitrina occidentală a mafioţilor.

Mihail NEAMTU

Publicitate

13 Responses to Preşedinte-jucător (buldog) sau preşedinte-lacheu (pudel)? Remarci subiective după dezbaterea Băsescu vs. Geoană

 1. Dan Patrascu spune:

  Dle Neamtu,

  Poate dau dovada de lipsa de smerenie si de o apreciere nelegitima a materialelor pe care le scriu, dar indraznesc sa va propun spre lectura si eventual preluare pe acest blog urmatorul articol:
  http://patrascudan.wordpress.com/2009/12/04/partidele-istorice-in-politica-de-azi-si-de-maine/

  Este o retrospectiva spune eu edificatoare a evolutiei partielor istorice, situatia lor de azi si posibila evolutie de maine (sau involutie).

  Va multumesc.

 2. mihaibeltechi spune:

  Bunicuţa kaghebistă ,PROSTY , “Dictatorul” şi boborul –CRONICILE DIN GERULIA

  Bunicuţa kaghebistă
  A fost foarte,foarte tristă
  Fiindcă are guturai
  Si, l-a potopit amarul,
  PROSTY, bietul nepoţel ,
  Avea meci cu marinarul.
  Cum să meargă bietul , EL
  Însoţit doar de Dinescu ,
  Zis Poetul-portofel ?
  Are Prosty mare vină ,
  El la Moscova s-a dus ,
  Cică s-aducă lumină,
  Doar, se ştie că lumina
  Pentru neamul mioritic
  vine de la RĂSĂRIT .
  E tălîmb,sărmanul PROSTY,
  Boacăne el face mii,
  Îndat ce deschide gura ,
  Scuipă doar gogmănii,
  Două vorbe , trei prostii.
  Nu uitaţi cum sfidă ţara
  Când s-a dus la Timişoara,
  EL,
  Cu alti doi păcălici
  Şi Poetul- Portofel.

  PROSTY s-a ascuns sb masă
  Şi refuză să mai iasă,
  Plânge greu, sfâşietor ,
  Nu vreau să mă duc, bunică,
  Ştii ,imi e atît de frică,
  MARINARUL , bătăuşul,
  Va dori să curgă sânge
  Mă tem că va fi omor.
  Se înfurie bunica
  Văzînd că PROSTY nu tace
  Şi îi dă nişte scatoalce ,
  Apoi, îi spune frumos :
  Tu ascultă, PROSTY dragă,
  L-am rugat pe MAREAN
  Să te însoţească el ,
  Cu poetul-portofel,
  Însă, ăst Hopa-Mitică
  De se duce, mai mult strică,
  Este un bou agramat
  Bun să tragă plug ăn brazdă
  Când se ară în asfalt.

  Bun nu este nici Adelu ,
  Pate îţi mai aminteşti
  Cum,în urmă cu cinci ani
  Pe jos a şters cu el Chelu,
  Numarînd la termopane
  De la multele lui case ,
  Date gratis de Jianca
  dragului nostru Năstase ,
  deşi au costat mulţi bani.

  Nu pot să mă duc cu tine,
  Pe ecrane eu acum
  Tu o ştii, nu dau prea bine
  Fiindcă am minţit poporul,
  Folosind televizorul.
  Când le-am fost ca un părinte,
  Neamul ăsta, fără minte
  Strigă, strigă neîncetat
  ILIESCU ,JUDECAT
  Pentru sângele vărsat,
  Pentru mirii noştri trişti,
  Cei ucişi de terorişti,
  Finndcă am chemat minerii
  Să planteye flori pe-asfalt,
  Să plătească flori în ţeste ,
  PENTRU SÂNGELE VĂRSAT!!!

  Apoi, cuvîntă bunica :
  Fii bărbat ca bravul NICA ,
  Fii bărbat,cum vrea poporul,
  Spune cu glas apăsat:
  Fraţi români, votaţi pe GEOANĂ,
  Omul fără de prihană ,
  Doar atîta eu vă cer ,
  De –mi daţi votul ,de îndată
  Pun pe Klaus premier
  Şi, în plus, vă voi da vouă
  Drept răsplată pentru vot
  Un cârnat şi două ouă,
  Poate şi –un bocanc în bot.

  Şi-am încălecat pe-o şa , de-aici , din Gerulia, poate mâine,VA URMA

 3. lorduljohn spune:

  Felicitari dle Neamtu! O analiza foarte obiectiva! Sunteti un adevarat om de dreapta! Asa sa va ajute Dumnezeu!

 4. lorduljohn spune:

  Intre noi fie vorba, doar ca sa va dau un exemplu: dobanda bancara este de 18% la RON si 10% la EUR. Curata competenta!

 5. Antiteze spune:

  Lordule John/Dle Gica-kontra,

  Am inteles cu totii ca ai umor si nenumarate obsesii. Cum lumea intreaga te stie drept somitate in materie de economie si postari anonime, iti multumim pentru perseverenta. Ne onoreaza prezenta domniei voastre.

  Cit priveste cifrele, mai incercati si de data asta. Diferenta intre miliardele lui Patriciu si milioanele lui Berceanu vi se parea neglijabila, deunazi.

  Poate vedeti care e si anuntul BNR in privinta ratei dobanzii de referinta, cea luata in discutie alaltaieri seara.

  http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_17604/BNR-Dobanda-de-referinta-de-8-pe-an-pentru-luna-decembrie.html

  Vale.

  • lorduljohn spune:

   De la inaltimea voastra academica, nu ati inteles (sper sa fie asta si nu altceva), in cazul Patriciu/Videanu problema nu era de cifre ci de semnificatii. In alta ordine de idei daca abordam discursul, in maniera democratiei, dnii respectivi nu sunt condamnati si beneficiaza pana la existenta unei hotarari definitive si irevocabile de prezumtia de nevinovatie. Maniera condamnarilor publice in tribunale populare a trecut, dle Neamtu. Ma intristeaza faptul ca dvs. un intelectual fin, nu va puneti o intrebare de foarte mult bun simt, de ce avem de ales, dupa 20 de ani, intre un prostanac si baiat de cartier?

  • lorduljohn spune:

   Observ cat de atent ati fost. In dezbaterea la care faceti referire, nu a fost vorba de dobanda de referinta. In ceea ce priveste statutul meu de somitate, va inselati, sunt doar un om viu care traieste intr-o realitate pe care vrea sa o inteleaga. Va rog sa-mi iertati nimicnicia, dar uitasem ca dvs vorbiti doar cu somitatile. As incheia cu o intrebare care da titlul unui articol al prietenului Mihaies, dar mie nu-mi este permis.

 6. lorduljohn spune:

  stimate domn,

  Mergeti dvs si va imprumutati la o banca comerciala cu dobanda de referinta a BNR.

 7. lorduljohn spune:

  Vorbiti de dreapta, dar habar nu aveti de Romania reala.

 8. Dan Patrascu spune:

  Dle Neamtu,

  Sunt doar curios, ati parcurs materialul pe care vi l-am indicat?

 9. turnofftheglory spune:

  Ar trebui sa cad in cap si sa uit total confruntarea sa ma gandesc ca voi da votul meu unui pudel.

 10. Antiteze spune:

  Dle Patrascu,

  Analiza dvs. mi se pare pertinenta. E de bun augur.

  Ar fi mai multe lucruri de spus privind declinul PNTCD (am fost membru al acestei formatiuni din 1993, la organizatia de elevi; am incetat sa-mi mai platesc cotizatia dupa deriva din 1997-98). Cred sincer ca dl Coposu a gresit insistind pe cartea monarhica si promovind un om slab, ca dl Emil Constantinescu. Dar asta e deja istorie. Stranie mi se pare deriva PNL, care putea ramine antiBasescu fara sa treaca cu arme si bagaje in barca lui Iliescu & co.

  Va recomand aceasta interventie a dlui Valeriu Stoica.

  http://www.trilulilu.ro/Eleutheria/bcd2eef4119ae8

 11. Dan Patrascu spune:

  Va multumesc pentru aprecieri si adaugiri, domnule Neamtu. Intre timp materialul a fost preluat pe Hotnews.ro .

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: