Valeriu Stoica: scrisoare către liberali

Dragi liberali,

Nu vă scriu în calitate de fost preşedinte al PNL, nici în cea de vicepreşedinte al PDL şi, cu atât mai puţin, în cea de susţinător al lui Traian Băsescu.

Vă scriu în calitatea unuia care, în ultimii 20 de ani, a încercat după puterile sale să susţină în scris, la catedră, în politică şi în dezbaterea publică din România valorile şi proiectele dreptei, în general, şi ale liberalismului de dreapta, în special. Vă scriu ca unul care a fost onorat să fie considerat o voce a liberalismului românesc chiar şi atunci când a fost contestat sau chiar exclus în repetate rânduri din cercurile de la vârful PNL. Vă scriu ca unul care îşi asumă eşecurile şi greşelile făcute, dar ale cărui bune intenţii şi devotament pentru cauza dreptei îi sunt recunoscute chiar şi de către adversari.

Vă scriu într-un moment pe care cu toţii îl recunoaştem ca fiind de cumpănă. Votul ce ne aşteaptă este unul istoric. Nu este un secret pentru nimeni că votul de duminică va decide cum va arăta România nu doar pentru câţiva ani, ci pentru o generaţie sau chiar mai multe. Departe de mine gândul de a vă spune cum să votaţi. Opţiunea mea o cunoaşteţi – nu este un secret.

Cât timp dreapta are în cursa prezidenţială propriul candidat, în persoana lui Traian Băsescu, nu pot vota decât pentru acest candidat!

Opţiunea dumneavoastră este o chestiune de conştiinţă. Iar eu, ca liberal, nu pot decât să mă înclin în faţa libertăţii de conştiinţă şi a libertăţii de opţiune.

Vă scriu pentru a vă reaminti două repere la care conştiinţa noastră se va raporta, vrând-nevrând, duminică. Primul reper este o realitate istorică privind mişcarea de dreapta din România în ultimii 20 de ani. În aceste două decenii unicul mare adversar al liberalismului şi al dreptei româneşti a fost PSD.

Indiferent sub ce formă politică s-au manifestat valorile dreptei şi ale liberalismului, PSD a încercat prin manipulare, negociere, subminare, şantaj, mită sau pură şi simplă agresiune să submineze forţele de dreapta, să le ţină divizate şi să le joace unele împotriva altora în folosul stângii.

Duminică, la vot, n-ar trebui să uităm asta. În mod normal nu ar trebui să alimentăm şi să potenţăm cu votul nostru această malefică forţă care a blocat şi a parazitat 20 de ani din dezvoltarea României contemporane.

Este o decizie pe care o vom lua singuri, în oglinda conştiinţei noastre şi cu ochii spre viitor. Al doilea reper este o realitate atât doctrinară, cât şi practică ce stă la baza întregii gândiri şi acţiuni politice liberale: separaţia şi contrabalansarea puterilor în stat, societate, economie, massmedia şi, evident, în ordinea constituţională.

Actuala situaţie a sistemului politic românesc este imperfectă, dar tensiunile dintre Parlament şi Guvern, dintre partide, dintre preşedinţie şi Parlament, dintre economie şi stat, dintre societatea civilă şi massmedia sunt totuşi semnul unui corp social viu în care diferite forţe se contrapun în căutarea unui echilibru.

Este loc de mai bine, mult loc – dar faptul ca nu există o concentrare de putere în câteva centre sau în câteva mâini este premisa ce ne dă speranţa că putem progresa.

În faţa alegerilor de duminică există însă pericolul ca tot acest sistem şi toate aceste elemente să se concentreze în mâinile unui grup foarte restrâns, mult mai restrâns decât ne putem închipui. Sunt mulţi care doresc şi aplaudă această mişcare.

Ca liberal nu pot decât să deplâng şi să privesc cu îngrijorare cum principiul fundamental al ordinii sociale liberale este pe cale să fie înlocuit cu un oligopol al puterii. Să fim conştienţi că dacă vom ajunge acolo, această situaţie va fi rezultatul deciziei noastre. Nu vom mai putea da vina pe tancurile altora sau pe comploturi subterane.

Întâmplarea face ca tocmai liberalii să fie cei care vor înclina balanţa duminică. În contextul creat de succesiunea evenimentelor politice din ultimul timp, electoratul liberal are în mână viitorul României. Este o responsabilitate istorică imensă. Căci indiferent de rezultat, acest electorat liberal este cel care va răspunde în faţa istoriei pentru rezultatul de duminică.

Vom oferi economia, politica, societatea, mass-media din România unui cartel al potentaţilor? Vom oferi acestora controlul absolut asupra ţării, asupra resurselor şi populaţiei ei? Vom da putere absolută unui grup de oameni mai restrâns chiar decât CC al PCR? Care dintre cei doi candidaţi la funcţia supremă în stat s-a opus şi se poate opune cu adevărat acestor potentaţi? De liberali depinde rezultatul final.

Rugămintea mea este ca fiecare dintre noi să ia decizia cu conştiinţa consecinţelor ce decurg din acest vot, lăsând la o parte resentimentele şi ura care sunt induse de un sistem de manipulare a opiniei publice în care s-au investit resurse financiare şi mediatice fără precedent.

Speranţa mea este că, duminică în cabina de vot, Dumnezeu ne va lumina pe fiecare să luăm o decizie bună pentru România, pentru viitorul copiilor noştri şi pentru viitorul liberalismului astfel încât peste ani să nu ne fie ruşine de noi înşine.

În ce mă priveşte, nu vreau să las nicio urma de ambiguitate: ca liberal care a fost martor de primă linie la tot ce a făcut stânga în România în ultimii 20 de ani, conştiinţa nu mă lăsa sa votez cu candidatul stângii, cât timp dreapta are propriul candidat.

Valeriu Stoica

Anunțuri

One Response to Valeriu Stoica: scrisoare către liberali

  1. lorduljohn spune:

    Domnule Valeriu Stoica,

    Ca liberal din 1990, care a refuzat sa voteze in cei 20 de ani de democratie, o singura data (in 2000), va multumesc pentru scrisoarea pe care ne-ati trimis-o. Va marturisesc ca apreciez faptul ca v-ati asumat erorile pe care le-ati facut de-a lungul timpului. Acesta este un semn de responsabilitate. In ceea ce priveste afirmatia ca valorile dreptei, pe care nu ma indoiesc ca le impartasiti si sustineti, sunt exprimate de dl Traian Basescu, dati-mi voie sa am dubii. In primul rand ca in Romania nu exista inca o clarificare doctrinara a dreptei. Dreapta romaneasca, mult mai disipata decat stanga, se intinde de la neoliberalismul individualist pana la conservatorismul personalist. La capetele acestui camp de lupta se afla pe de o parte individul statistic si libera sa initiativa, pe de alta parte persoana, ca suma de valori morale, etice si spirituale. Astfel, discursul dreptei nu poate fi resentimentar si concentrat pe lupta de clasa, in sensul identificarii si negarii adversarului ci este bazat pe libera initiativa economica, pe proiecten de valorizari si revalorizari morale, pe constructuri spirituale ale ereditatii comunitatilor. Aflat pe aceste coordonate, omul de dreapta este interesat mai mult sa structureze, decat sa destructureze. El are o preocupare pragmatica: adecvarea unui cadru flexibil in care sa se poata manifesta. Este foarte putin interesat de evolutia dusmanilor de clasa („moguli”) constient fiind ca soliditatea unei clase de mijloc este o foarte buna contrapondere la acestia. Mai mult, el nu este interesat de capra vecinului, nu vrea sa-i moara acestuia capra, nu vrea nici sa moara vecinul sa sa-i ia capra, ci este interesat de propria-i gospodarie. Omul de dreapta nu este interesat de politizarea administratiei, care il incurca teribil. Omul de dreapta nu este interesat de „maciucirea” comunismului (intre noi fie vorba, nici nu mai putem vorbi astazi de restauratie comunismului, intr-o tara membra UE si NATO), ci este interesat de libertatea individuala ca solutie pentru restrangerea posibilitatilor de afirmare a acestei doctrine caduce. In acest mod simplu, eu, ca om de dreapta, sunt mai interesat in constructia dlui Crin Antonescu de a crea o guvernare profesionista si depolitizata, decat in lamentatiile si amenintarile dlui Basescu. Si astept cu febrilitate, momentul in care PDL isi va reveni din fundatura in care acest lider provenit din nomeclatura comunista l-a bagat, pentru a putea continua clarificarile doctrinare si a avea o dreapta autentic romaneasca.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: