Memento istoric: Mărăşeşti, 1917

Mausoleul Marasesti

Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfăşurat luptele de la Marasesti, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Marasesti au pierit 480 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi români. Actualmente mausoleul adăposteşte 5073 de soldaţi şi ofiţeri în 154 de cripte individuale şi 9 cripte comune de pe 18 culoare.

Pe campiile de lupta de la Marasesti armata romana a dat riposta planurilor de atac ale armatei inamice care voia sa strapunga poarta Moldovei pe la Marasesti. Raspunsul a venit cu o forta de nezdruncinat : “ Pe aici nu se trece ! “. Intre 21 iulie – 21 august 1917 la Marasesti si imprejurimi armata romana a obtinut o stralucitoare si rasunatoare victorie.
In memoria celor care si-au jertfit viata in luptele de la Marasesti : 480 de ofiteri si peste 21.000 de soldati, s-a inaltat Mausoleul “ Intru slava eroilor neamului “ cum sta scris pe frontispiciul acestuia.

Initiativa construirii Mausoleului Eroilor apartine Societatii Ortodoxe Nationale a Femeilor Romane in cadrul Congresului din 8 iunie 1919.
La 8 octombrie 1919 s-a fixat locul unde urma sa se inalte Biserica Neamului. Pamantul pe care s-a inaltat monumentul a fost donat in anul 1921 de catre Georges Ulise Negropontes. Constructia a fost ridicata dupa planurile arhitectului Gheorge Cristinel si ale unui colaborator de-al sau, castigatorii concursului national de proiecte organizat in acest sens, concurs care avea ca premiu 40.000 de lei aur.

Piatra de temelie s-a pus in data de 6 august 1923. In vara anului 1924 a inceput reinhumarea osemintelor ostasilor cazuti pe campul de lupta in criptele mausoleului, iar in august s-au depus osemintele Generalului Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I Romane pe timpul luptelor de la Marasesti. Generalul Eremia Grigorescu fost decorat cu Steaua Romaniei si Ordinul Sfantul Gheorghe si Sfanta Ana al Tarului Rusiei, a fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare si a primit o sabie de samurai avand gravate cuvintele “Pe aici nu se trece!“.

Pe Culoarul Cavalerilor, alaturi de maiorul mitralior Grigore Ignat sau locotenentul Gabriel Pruncu, se afla si mormantul Mariucai Zaharia, copila de 12 ani din Haret care a ajutat armata romana, transmitand din nucul aflat in spatele casei date despre inaintarea nemtilor, pana in momentul in care a fost doborata de glontul unui lunetist neamt.


La 28 septembrie 1924 s-au inaugurat criptele in prezenta Reginei Maria si a unor personalitati ale timpului. Edificiul are 154 de cripte si gropi comune, in care sunt ingropati peste 5.000 de soldati si ofiteri romani cazuti in Marele Razboi
Dupa 12 ani, in anul 1936, s-au reluat lucrarile de zidire ale “ Cupolei Gloriei “ ale carei basoreliefuri au fost sculptate de catre Cornel Medrea si Ion Jalea , acestea redand diferite episoade din timpul crancenelor batalii de la Marasesti. Pictura interioara a fost executata de catre Eduard Saulescu.

La 18 septembrie 1938, in prezenta Regelui Carol al II-lea, s-a desfasurat ceremonia inaugurarii mausoleului. Monumentul adaposteste in 154 de cripte individuale si 9 cripte commune dispuse pe 18 culoare un numar de 5073 de ostasi si ofiteri.
Pe frontispiciul Mausoleului s-au inscris si numele localitatilor unde s-au purtat principalele batalii de pe frontul romanesc.
In incinta mausoleului a fost amenajat, intr-o cladire separata, un muzeu al luptelor desfasurate pe aceste locuri, care ofera vizitatorului imagini foto-documentare, armament si echipament militar din dotarea armatei romane la vremea respectiva, obiecte personale ale Ecaterinei Teodoroiu cazuta in timpul luptelor desfasurate pe valea Susitei.

In 1923, in fata Mausoleului, a fost stabilit Eroul necunoscut de catre un copil de trupa. Tatal baiatului murise in primul razboi mondial, fiind unul dintre miile de eroi necunoscuti. Dupa ce si mama lui a murit, baiatul a fost crescut langa Regimentul din Craiova. Pentru ca a fost cel mai bun elev din promotie, Sandulescu a fost desemnat sa aleaga eroul necunoscut. In fata Mausoleului au fost aduse 10 sicrie cu cate un erou necunoscut din fiecare zona istorica a Romaniei. Baiatul s-a oprit in fata sicriului din Oltenia. Se pare ca ar fi spus: “Acesta este tatal meu“.

Acest sicriu a fost transportat in Parcul Carol din Bucuresti, unde a ramas pana in 1958, cand a fost construit Mausoleul Eroilor Comunisti, apoi dus din nou la Marasesti si ingropat in fata Mausoleului. In 1993, sicriul a fost scos din cripta si depus pentru o luna si patru zile in Mausoleu, iar cripta – mutata in Parcul Carol. In septembrie 1993, eroul necunoscut a ajuns din nou in Capitala, unde se afla si acum.

 

Anunțuri

2 Responses to Memento istoric: Mărăşeşti, 1917

  1. Roxy Bebe spune:

    ar fi bine daca veti arunca macar o privire asupra acestor eroi ai neamului care au luptat cu arma in mina aparind fiecare metru patrat din pamintul romanesc ca noua generatiilor ce am urmat sa ne fie mai bine .plecativa fruntile la mormintul lor generatii de azi de miine si cei care va sa vina.glorie eterna,sa le fie somnul linistit

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: