Averea mogulilor sub Guvernarea Tăriceanu (www.riscograma.ro)

Dan Voiculescu:  Cea mai mare creştere, de la 240 de milioane de euro (300 mil. $) la 1,6 miliarde, adică de 6,66 ori. Averea nu s-a oprit din creştere nici la guvernare, nici în opoziţie. Doar în 2009, anul crizei, suma a stagnat (în euro, pentru că în lei a crescut)

Dinu Patriciu:  Creştere de 5,7 ori, adică de la 280 milioane de euro (350 mil. $) la 1,6 miliarde. Suma părea să fi crescut de 8 ori în 2007, după primele estimări legate de preţul pentru care a vândut Rompetrol, dar ulterior, cifrele confirmate au fost mai mari. Propriul top, Forbes, îl dă însăîn continuare pe Patriciu drept cel mai bogat român, cu o sumă mult mai mare decât Capital:  2,2 miliarde de euro.

Sorin Ovidiu Vântu: 50% în primul an al lui  Băsescu, 20% în al doilea an al lui Băsescu şi mai mult decât dublare în al treilea an. Era clar, bula nu putea să mai ţină :) Corecţie în 2008 apoi, ca la Voiculescu, stagnare în an de criză.

Bilanţ final al celor 3 moguli: Suma iniţială, sub un miliard de euro, adunaţi în 14 ani. Suma finală, aproape 5 miliarde de euro, adică aproape încă câte un miliard în fiecare an.

Averile lui Voiculescu, Vântu, Patriciu, potrivit Top 300 capital (convertite în milioane de euro)

2004 2005 2006 2007 2008 2009
Voiculescu 240 280 400 730 1600 1600
Patriciu 280 360 480 2400 2100 1600
Vantu 400 600 720 1680 1250 1250
Reclame

9 Responses to Averea mogulilor sub Guvernarea Tăriceanu (www.riscograma.ro)

 1. lorduljohn spune:

  Va rog frumos, adaugati si averile urmatorilor: Videanu, Berceanu, Udrea. Va multumesc pentru obiectivitate.

 2. Antiteze spune:

  Lordule (?) John: bine ati venit la Scinteia, unde cenzuram in regim stalinist orice opinie contrara!

  Intii de toate, ne-ati lamurit in zilele astea cum stati cu silogistica si arta logicii binare.

  Pentru ca frecventat prea mult prin subsolurile spumeginde ale blogosferei, aveti poate mai multe sanse cu aritmetica de baza.

  Faceti deci comparatia intre averile de 1, 3, 5 milioane dolari/euro ale numitilor Berceanu & co. si averile de 1 pina la 2 miliarde euro detinute de Vintu si/sau Patriciu. Cu putin ajutor, veti descoperi un raport de unu la mie… Veti avea poate si explicatii pentru mobilizarea generala anti-Basescu a presei si a ziaristilor platiti de aceste personaje sinistre.

  Vale.

  PS: Daca editorialistii de la Scinteia erau platiti de PCR, va asigur ca acest blog si multe altele la care fac trimitere se sustine cu resurse proprii, nepolitizate.

 3. Bogdan Duca spune:

  Domnule Mihail Neamtu,

  Nu inteleg ce doriti sa demonstrati. Niste oameni de afaceri si-au sporit, in contextul in care Romania a avut crestere economica-record, averea.
  In anul crizei economice, averea lor a stagnat sau chiar a scazut (cazul domnului Patriciu, conform statisticii dumneavoastra).

  Cum chiar dumneavoastra sunteti silit sa recunoasteti, aceste averi au crescut independent de factorul politic.

  Tinand cont de perioada fericita a economiei romanesti dintre 2001 si 2008, aceasta crestere a averilor oamenilor de afaceri este justificata si, procentual, pusa in comparatie cu cresterea nivelului de trai al majoritatii romanilor ce au lucrat in sectorul privat (unde salariile s-au multiplicat chiar si de o suta de ori in aceasta perioada).

  Desigur ca un spirit democrat-liberal ca dumneavoastra ar trebui sa aprecieze sporirea averilor romanilor. Dar cum aceasta sporire a averilor s-a facut nu datorita ci in ciuda domnului Basescu si a PD-L- cei mai prosti adminstratori ai Romaniei din ultimii 20 de ani, desigur ca dumneavoastra trebuie sa transformati niste oameni de afaceri in….moguli.
  Insa intentia dumneavoastra, aceea de a fi un propagandist electoral al domnului Basescu (intentie onorabila, in definitiv- agentii electorali sunt indispensabili in jocul democratic) poate provoca ceea ce cred ca un spirit liberal ca dumneavoastra nu isi doreste: ura de clasa.

  Discursul electoral al cercului dumneavoastra „portocaliu” este unul bolsevic. Toti oamenii bogati sunt, desigur, corupti. Parlamentul este al celor bogati. Domnul Basescu este tribun iar poporul, acela pe care domnul Basescu si/l atribuie ca aliat (ceea ce nu e adevarat daca privim rezultatele alegerilor) este, desigur, sarac si cinstit si nu trebuie sa tolereze oamenii bogati.

 4. Bogdan Duca spune:

  Si o continuare:

  Logica dumneavoastra din raspunsul la comentariul Lordului John nu tine.
  Domnul Basescu sau doamna Udrea nu pot sa fie miliardari pentru ca afacerile de care domniile lor se ocupa sunt fie paravan pentru furarea unor bani de la stat, fie afaceri de mica amploare.

  „Mogulii” sunt petrolisti, finantisti, mari proprietari de trusturi media. Genul acesta de afaceri „produc” miliardari in orice colt de lume fiind o lume a cifrelor cu multe zero-uri. A le cere sa fie doar milionari (cu averi sub 10 milioane, eventual) este nefiresc. Va aduc aminte ca pana si patronul unui post de televiziune amarat, precum OTV, are o avere ce sare de zece milioane de dolari.

  Ar trebui, ca om de dreapta, cum va considerati, sa nu va asociati „luptei de clasa” pe care o propovaduieste, in cel mai vadimist stil, domnul Basescu.
  Domn Basescu care are „norocul” de a fi in acelasi timp milionar si mahalagiu. Adica poate fi oricand confundat cu un bisnitar bautor de bere si consumator de mici, desi portofelul i-ar permite sau chiar l-ar obliga sa fie parte a unei lumi ceva mai „spalate”.

 5. Antiteze spune:

  Domnule Duca,

  daca ma avertizezi ca eu sa nu fiu bolesevic, eu te rog sa nu frizezi prostia – sunt suficiente datele naturale ale inteligentei noastre cazute, sa nu ne obosim sa mimam obtuzitatea. Nu te obosi, te rog, sa copiezi sofistica profesorilor cu care trebuie, vrind-nevrind, sa-ti dai examenele. Propaganda se face la Realitatea, Antena 3, cu asa-zisi universitari si manelisti laolalta, iar nu pe un biet portal deschis unui cerc de prieteni (in primul rind; nu am calificare oficiala de jurnalist, desi incerc sa fac si cronica vremurilor noastre tulburi).

  Revenind: Felul in care dl Vintu a facut bani este cunoscut de orice mediocru analist al tranzitiei. FMI va spune ceva? 350,000 de mii de pagubiti stiu ce a insemnat SOV in tranzitie. Evident, o smecherie financiara lucrata ca la carte, dar din care s-au obtinut miliarde doar pentru un individ, nu si pentru comunitate. Despre datoriile de sute de milioane ale lui Patriciu se stie – pe linga manipularea bursei, relatia lui privilegiata cu Nastase, creantele din Libia, etc.

  Domnule Duca: adevaratul capitalism imbogateste nu doar o patura marunta, ci contribuie la largirea clasei de mijloc, ca in SUA, Japonia, Germania, etc. Capitalismul autentic se bazeaza pe creativitate personala, munca grea, inventivitate tehnologica, in primul rind, iar nu pe aranjamente cu un stat slabit si vulnerabil.

  Vintu nu este Bill Gates , dupa cum nici Patriciu nu este Mr. Goodrich – fondatorul faimoasei Liberty Fund. Plagiatorul Patriciu ar putea revizita chestiunea dreptului la proprietate intelectuala, pina sa mai propuna o noua Universitate si sa mai recruteze pe bani grei niste aplaudaci.

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cartea-in-care-a-plagiat-dinu-patriciu-18025.html

  „Toti oamenii bogati sunt, desigur, corupti.” – este parafraza si comentariul dumitale, desigur fals, nedrept si defaimator. Am scris mereu despre capitalism in alti termeni, deci nu accept asemenea distorsionari. Am insa o curiozitate: de ce nu-i scrieti la fel si dlui Tismaneanu? E si el un propagandist ieftin arondat unui marinar vulgar? Am sa va spun doar ca nu l-am vazut platit, ca atitia alti profesori de filosofie politica din Romania, de fundatii private patronate de indivizi certati cu legea!

  Oricum, multumesc pentru zel si atentie, mai sper totusi sa ramina alte puncte unde o intersectie sa fie posibila.

 6. lorduljohn spune:

  Stimate domnule Neamtu,

  M-ati convins ca aveti notiuni de aritmetica de baza. Felicitari! Nu m-ati convins inca, de faptul ca aveti tangente cu logica. Atmosfera celesta care va inconjoara nu va permite sa vedeti lucrurile din mocirla in care majoaritatea oamenilor respira. In aceasta zona, se cumpara voturi cu bani, cu amenintari, cu galeti, cu sacose, cu ulei, cu zahar, etc. Cei mai agresivi in aceasta privinta au fost cei de la PDL, care au beneficiat si de resurse financiare net superioare PSD-ului.
  Am urmarit cu atentie evolutia dlui Tismaneanu de aseara, la oficina PDLista, B1Tv. Am constatat cu stupoare ca premisele instalarii comunismului si dictaturii sale in Roamania, in marea lor majoritate, sunt perfect aplicabile PDL-ului si in special dlui Basescu. Esenta doctrinei pdl este: cine nu e cu noi e impotriva noastra. De altfel, un om care incepe sa se pretinda „chintesenta subconstientului colectiv” incepe sa devina periculos si pentru el insusi. Nu au reusit sa ma convinga nici dl Tismaneanu, nici dl. Basescu prezent aseara, ore intregi la OTV (probabil ca noul target de electorat este constituit de elodiaci) ca proiectul propus de domnia sa si de PDL este unul viabil si mai ales credibil. Inversunarea cu care vrea sa tina partidul la guvernare in ciuda tuturor evidentelor democratice ma duce cu gandul la 1946. Pe de alta parte nu stiu de ce nu va pune pe ganduri modificarea structurii electoratului PDL-ist de la tineri si persoane tinere, cu studii catre asculatorii de manele, elodiaci si adepti ai clanului Mondialu’. Asta dovedeste inca o data ca PDL nu este un partid de doctrina, ci unul de oportunisti (vezi si negocierea cu mogulul Voiculescu in 2004,initial negata de Basescu).
  Tonul de Scanteia, domnule Neamtu, este dat de faptul ca, in cecitatea dvs asumata gratuit (mult mai grava decat cea platita) nu operati decat cu insinuari si pseudosentinte. Pana la existenta unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, dnii Patriciu, Voiculescu, Vantu sunt la fel de onorabili ca si dnii Basescu, Videanu, Berceanu si evident ca si dna Udrea. Asa functioneaza democratia!!! E drept, nu e perfecta, ar fi fost mai bine ca Presedintele sa poata lichida in public pe oricine ar fi banuit de o frauda. In definitiv, nimeni nu spune ca democratia e perfecta (nici mie nu-mi convine ca votul meu, este egal cu votul lui Florin Salam), dar acestea sunt regulile. Si cu cat vom respecta mai mult regulile, cu atat vom avea coerenta si legitimitate.

 7. despinavestea spune:

  Excelent Dl Neamtu.
  Abia acum am avut timp sa ma uit la acest articol dar si la comentarii !

 8. Bogdan Duca spune:

  Domnule Neamtu,

  Pana acum manelistii s-au aliat in a-l sustine pe eroul dumneavoastra. Cat despre universitari, da, aici aveti dreptate, ei (cu putine exceptii) sunt de partea revenirii la normalitate.

  Ce nu intelegeti dumneavoastra (si domnul Tismaneanu- nu il menajez nici pe domnia sa, numai ca domnia sa nu are „liber” la comentarii) este faptul ca aceasta batalie electorala nu este una ideologica. Pur si simplu este o lupta dintre un lider autoritar si prea multii sai simpatizanti si cei ce apreciaza jocul democratic cu toate scaderile lui.

  Ma simt apoi jignit ca ma considerati un copiator al sofismelor profesorilor mei. Daca eram astfel probabil ca as fi fost acum un „portocaliu” plin de elan, cu un volum de articole la Humanitas, un post la ICR si eventual si o bursa prin SUA (si va rog sa nu sariti ca ars- nu faceam referire la dumneavoastra cand am facut insiruirea- dar sunteti, sper, suficient de onest cu dumneavoastra ca sa stiti cum functioneaza sistemul). Ah! Si as fi putut face aceasta fiind doctorand la acelasi profesor, domnul Daniel Barbu care are o mare calitate (ca si colegii sai de la FSP- multi dintre ei basescieni)- nu tine cont de simpatiile politice in relatia cu studentii sai. De aceea, atacurile mai mult sau mai putin voalate la adresa domnului Daniel Barbu ma intristeaza mai mult decat ma manie…

  Cat despre clasa de mijloc, acest lucru exista in Romania domnule Mihail Neamtu. Si este din ce in ce mai consistenta. Tot mai multi romani lucreaza pe salarii mari in mediul privat, tot mai multi se bucura dde prosperitate economica si de cresterea nivelului de trai.
  Nu suntem o tara din America Latina, desi tare mult ii place domnului Basescu sa joace rolul lui Lula da Silva si tare mult si-ar dori sa fie un Hugo Chavez.

  Cat despre puncte comune in care sa ne intersectam, va asigur ca ele exista. Doar ca trebuie sa o lasam (amandoi) mai moale cu isteriile electorale. Iar asta se va intampla dupa 6 decembrie pentru mine. Si sper ca si pentru dumneavoastra.

  Cu aceiasi prietenie,
  Bogdan Duca

 9. narcis22 spune:

  Dle Duca,

  constat cu tristete ca nu pierdeti nici o ocazie de a fi tot mai ridicol…

  comparatia Basescu-Chavez e puerila din simplul motiv ca dl Geoana (candidatul dvs drag) declara acum un an jumate la Viena ca unul din modelele social-democratiei europene ar trebui sa fie dl Hugo Chavez (idee reiterata si la intrunirea de la Institutul Aspen)

  sa inteleg ca tradatorul de serviciu si marioneta dlui Patriciu (Crin Antonescu) apreciaza ca fiind „joc democratic” fuga de responsabilitate (refuzul de a guverna cu PDL-ul) si „asocierea de cumetrie” cu Partidul Rosu (PSD-ul)????

  aveti dreptate cu dl Barbu, nu tine seama de „simpatiile poitice” (dar se afiseaza la Antene cu marle „politiolog” Ciuvica, partener de afaceri si gratare cu Voiculescu) ci doar de banii dlui Patriciu…

  asa ca, tot suntem in Post, incercati o cura cu Max Scheller(Omul Resentimentului) si poate veti reusi sa treceti de ura personala in discernerea proiectelor care ni se pun in fata de cei doi candidati:

  – continuarea reformei si a modernizarii Statului propusa de dl Basescu

  sau

  – „linistea” dlui Geoana (cu acordul paturii „liberale”) pt „propasirea” tarii; pe scurt, furtul centralizat

  numai bine!

  ps. sper sa aveti minima decenta sa nu ne mai vindeti brasoave cu „Basescu dictatorul” sau ati si uitat de „momentul sufocant” 2000-2004?!!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: