Victoria dreptei dezbinate, Referendum validat, Traian Băsescu pe locul întâi, o nouă Constituţie, Crin Antonescu iese din scenă, Transilvania reformistă

Primele rezultate de tip Exit-Poll indică victoria electoratului de dreapta, o surprinzătoare prezenţă la vot (53,52%, mult peste predicţiile pesimiste ale mogulilor), un interes major arătat marii dezbateri privind reforma statului (peste 75.000 în diaspora!), un sprijin al ardelenilor oferit net lui Traian Băsescu (37,1%). Într-un an de profundă criză financiară, performanţa actualului preşedinte nu este deloc neglijabilă. Bătălia cea mai grea urmează! Se pregătesc negocieri dure, oferte impure, contre neaşteptate, trădări promiscue, alianţe otrăvite.

Deocamdată, dreapta a însumat peste 50% din voturile cetăţenilor. Electoratul care dispreţuieşte pomana şi vrea independenţă de acţiune economică cere, într-un an de criză, politici clasic-liberale, valori conservatoare şi principii creştin-democrate. Spiritul antreprenorial, pledoaria pentru descentralizare, contestarea hegemoniei dâmboviţene, patriotismul local – toate aceste trăsături tradiţionale ale Transilvaniei moderne s-au exprimat astăzi decisiv. Deloc întâmplător, tot Transilvania conduce la numărul de investiţii, societăţi private pe cap de locuitor, creştere economică netă, claritatea regimului de proprietate, turism cultural.  Votul dat lui Traian Băsescu este un vot dat primenirii administrative şi raţionalităţii unui proiect de societate.

Astăzi s-a mai văzut o tristă şi bine cunoscută susţinere a candidatului PSD în Oltenia, în mediul rural şi în sânul electoratului fără studii superioare. Mircea Geoană a primit mai puţine voturi decât partidul său. Au existat şi fraude, dar majoritatea abuzurilor s-au semnalat în judeţele controlate de PSD: Olt, Teleorman, Giurgiu.


Următoarele două săptămâni vor fi decisive: electoratul lui Crin Antonescu (obsedat negativ de figura lui Băsescu, susţinut de figuri heterogene precum Petre Roman, Dinu Patriciu şi Neagu Djuvara) va trebui să decidă în ce direcţie vor să trimită ţara: domnia baronilor PSD (inşi de teapa unui Vanghelie, Mazăre, Oprescu, Nicolescu etc., protejaţi cu toţii de tătuca Iliescu) sau politica reformistă sprijinită de echipa din jurul lui Traian Băsescu. Va conta modul în care liderii politici ascultă mesajul electoratului, trecând măcar parţial peste animozităţile personale şi interesele de grup.

O certitudine rămâne: poporul român a sancţionat, prin cei prezenţi la urne (peste 50%), politicianismul impenitent al partidelor din majoritatea parlamentară. La următoarele alegeri, românii vor alege reprezentanţi într-o singură cameră de lucru şi vor avea un număr de maximum 300 de parlamentari în forul legislativ al ţării.

87,43% din alegatori au votat pentru reducerea numarului de parlamentari, 77,4% au votat pentru Parlament unicameral.

Concluzia este incontestabilă: cetăţenii acestei ţări doresc reforma statului şi modificarea Constituţiei!

17 Responses to Victoria dreptei dezbinate, Referendum validat, Traian Băsescu pe locul întâi, o nouă Constituţie, Crin Antonescu iese din scenă, Transilvania reformistă

 1. Bogdan Duca spune:

  Care Dreapta domnule Mihail Neamtu?

  Aia care a guvernat cu PSD? Aia care a creat un guvern „de criză” cu 19 ministere dintre care cel puţin 5 inutile? Aia care a lichidat IMM-urile prin impozitul forfetar? Aia care a politizat administraţia publică?
  Aia care cere legalizarea prostituţiei şi drogurilor uşoare? Aia care finanţează mişcarea gay, ba chiar o promovează ca pe un bun cultural naţional?
  Aia care după ce preşedintele a făcut spectacolul electoral în Parlament de condamnare a comunismului, a mai adunat în rândurile sale generoase câţiva comunişti de „încredere” sau peremişti „de dreapta” precum domnii Măgureanu, Tabără, Gherasim, Onaca sau Solomon?

  Nu pot să vă înţeleg. Când vă întâlniţi la ISP puteţi discuta multe (şi frumoase). Explică domnul Aligică bine cum e cu capitalismul, dumneavoastră cum e cu conservatorismul creştin. Dar faptele?

  Vorbiţi de victoria Dreptei. Şi dacă câştigau doar peneliştii (care sunt cum am mai spus, de centru-centru-dreapta) alegerile nu aş fi îndrăznit să spun că dreapta a câştigat în România…

 2. Antiteze spune:

  Domnule Duca, dvs. votati Geoana si aveti o certitudine care le rezolva pe toate. Ati reconciliat si Dvs. dreapta cu Ion Iliescu. Mai chemati-l si pe Mazare si Teodosie Spagoveanul si veti primi binecuvintarea unei coerente transcendentale.

 3. despinavestea spune:

  Azi, 22-11-09, in Romania a avut loc adevarata Revolutie ,de Catifea de aceasta data.
  Va ramane o data memorabila in istorie !

  Mai avem un hop, peste doua saptamani.
  Sper ca putem sa ne bazam pe intelepciunea romanilor care inteleg ca Referendumul le-a fost propus de Traian Basescu si ca urmare trebuie sa ne fie Presedinte inca cinci ani

 4. Bogdan Duca spune:

  Votul meu este unul negativ si, implicit, onest.

  Votez impotriva lui Traian Basescu,, pe care il consider vinovat si de proasta administrare a anilor de crestere economica, dar mai ales de dezastrul ultimului an de guvernare.
  Nu votez pentru ca am speranta ca Romania va fi mirifica cu Geoana ci pentru ca am credinta ferma ca Traian Basescu nu mai are ce cauta la conducerea acestei tari.

 5. turnofftheglory spune:

  Va fi Geoana un campion olimpic desprint viteza cand va auzi de un face-to-facecu Traian? Asta ar fi intrebarea.

 6. Antiteze spune:

  Geoana este deja un ogar dezhidratat, dopat cu amfetaminele lui Hrebenciuc pentru a mai smulge un zimbet pe fotografia de pierzator.

  Dle Duca: orice sustinator al lui Crin Antonescu care nu-si bate joc de principiile liberalismului clasic NU poate vota cu reprezentantul unui partid care a ingropat Romania nu 3, nu 5, ci 15 ani la rindul! Votul dvs. este votul urii, deci corect si crestineste ar fi sa stati acasa. Daca aveti insa nevoie de un argument pentru regrete si pocainta in preajma Craciunului, votati Geoana!

 7. kamasarye spune:

  Side note: Adjectivele nu sunt un argument, on either side.

  Oricum, eu vroiam sa semnalez pt. poll ca mai exista o varianta, pe care eu o gasesc mai corecta in acest moment decat oricare din celelalte trei:
  Merg la vot, pentru ca este datoria mea civica si dreptul meu, pe care tin sa il exercit de fiecare data. Dar anulez votul, de aceasta data, pentru ca nu cred ca vreunul dintre candidati este viabil – sau macar mai putin nociv decat celalalt.

 8. marmakon spune:

  De pe Lună se poate vedea acum, în afară de Zidul chinezesc, un al doilea lucru: Geoană împins întru ratare de către hrebenciucii acestui pământ.
  Slavă Domnului că referendumul a fost validat. Asta face cât toate voturile captate de iliescoizi. Poate chiar mai mult ! Acum, dacă românii ar urma în mod miraculos calea ducerii la împlinire a legilor logicii formale, am asista în turul 2 la victoria celor care vor să se întâmple ceva bun cu tara lor, nu neapărat a lui Băsescu – cred eu.
  O radiografie sumară a realitătii PSD-ului dă un diagnostic de genul: Geoană = din 3 vorbe, 2 emană demagogie pură iar a 3-a e, inevitabil, o bâlbâială.

 9. amanda13 spune:

  absolut corecte observatiile dumneavoastra.

  nu am mai vazut Romania de aproape 2 ani, insa asta nu m-a facut oarba si la ceea ce se intampla in tara. in fiecare dimineata am ajuns sa citesc bloguri in loc de ziare on-line, fiindca nu mai am increderea ca voi primi de la media informatia adevarata (sper ca acea medie sa dispara si ea din peisaj acum ca votul acesta ii desfiinteaza eforturile de luni-ani)

  am votat astazi pe o ploaie teribila dupa ce s-au anuntat rezultatele exit-poll-urilor in Romania (veneam de departe, dar am urmarit pe telefonul mobil jalea „fraudarii” de pe anumite site-uri). si la sectie erau cel putin 20 de persoane asteptand sa voteze, desi era o ora de obicei moarta si o vreme oribila!

  si eu am impresia ca multi dintre noi am devenit mai responsabili si mai interesati, ne-a responsabilizat evidenta si lipsa de reactie obiectiva la evidenta.

  vreau ca Romania sa iasa din starea de intepenire bizara in care se afla la nivel social si moral. economicul va urma si el, dar ne trebuie o schimbare de mentalitate, in sensul in care va trebui sa intelegem odata pentru totdeauna ca a intoarce spatele raului si a pretinde ca el nu mai exista nu este atitudinea potrivita.

  si vreau intr-o zi sa-mi iau sotul de mana si sa vin in tara fara sa gandesc, ca acum, ca el nu s-ar putea adapta niciodata… nesimtirii si kitsch-ului. si nu mai vreau sa ma izbeasca de cum cobor din avion izul de moarte clinica a peisajelor.

 10. despinavestea spune:

  Nu inteleg de ce toate comentariile primite de la blogul dvs au intrat la spam.
  S-ar putea sa fie virusata platforma?

 11. Antiteze spune:

  Exista doi-trei utilizatori huliganici care, avind in vedere antecedentele, sunt automat trimisi in spam de programul rulat de „Antiteze.” Eu vad insa toate comentariile fara probleme.

  Vestea deprimanta a diminetii: PERFECTA COINCIDENTA INTRE ION ILIESCU SI CRIN POPESCU TARICEANU, INTRE ADRIAN NASTASE SI CRIN ANTONESCU: bolnavi de ura, cele doua partide cu electorat radical diferit ca profil, educatie si valori, fac pactul anti-Basescu (mai nou cu oligofrenul Becali in barca). Va fi interesant raspunsul presedintelui.

 12. despinavestea spune:

  Am inteles.
  Am vazut declariatiile de azi dimineata.
  Lupta din Parlament se muta la vot unde populatia a fost manipulata pana la paroxism.Sa vedem cati se vor trezi in 2 saptamani.
  Mai exista oare indecisi?.
  Trebuie actionat cu mult calm ,hotarare,stapanire de sine si tenacitate.
  Acum incepe lupta puternica

 13. Sansele, pragmatic vorbind, sunt egale. Oricare din ei poate sa iasa, asta e clar. Nimeni nu poate argumenta vreo victorie clara.
  Dar ceea ce vreau sa spun celor care voteaza este sa incerce sa-si arunce un fir peste MOMENTUL rezultatului si sa se vada acolo.
  1. A castigat Basescu. Bun. Ramane cum am stabilit: premier PDL; acceptat de frica anticipatelor vom avea un intreg sezon de lupte de strada. Asta este, reforma nu se face fara putin scandal. Daca nu e acceptat premierul PDL vom avea anticipate si automat PDL-ul va creste in parlament si va guverna aproape singur.
  2. Castiga Geoana. Bun. Liniste???? Nu cred ca va fi liniste. Economic vor fi obligati sa se imprumute in continuare. Cu conditiile de rigoare. Pentru a nu se murdari pe rever PSD-ul si PNL-ul va accepta, logic, un guvern de tehnocrati/ specialisti. Care vor APLICA rece toate conditiile impuse de cei ce ne dau bani. In spatele guvernului Iliescu, Nastase si Hrebenciuc vor lucra pentru ca la urmatoarele alegeri PSD-ul sa aiba o majoritate confortabila.
  Concluzia finala este ca intr-un timp (scurt/lung) PNL-ul va disparea si vor ramane DOUA partide mari si late: PSD si PDL. Fatal! Altfel nu se poate. Asta este finalul. Ideea este ca noi acum votam succesivitatea evenimentelor, adica care din aceste doua partide va ramane, PRIMUL, singur la guvernare: PSD sau PDL.
  Asta este logica mea. Deci… nu votati pentru Geoana sau Basescu ci pentru Guvern Majoritar PDL sau Guvern Majoritar PSD. Intre slabiciune (PDL) si totalitarism (PSD).
  Si in final vom avea doua partide PARTID LIBERAL ( PDL -D= PL) si PARTID SOCIAL(IST)( PSD-D=PS). Din amandoua va fugi D de la democrat (nu e nicio problema caci sunt doar cuvinte).
  Liberal vs Socialist. Asta este alegerea din 6 decembrie.

 14. despinavestea spune:

  Nu inteleg de ce va fugi D ?

 15. D-ul va disparea pentru ca in final, in aceasta lume, doar DRAGOSTEA nu poate fi simulata. In rest, orice se poate simula: libertate, democratie, bine, rau, placere, durere…
  Dragostea, insa, nu se poate simula. Pentru ca nu este de la noi. Este un dar, un rod al unei alegeri.

 16. despinavestea spune:

  Tot n-am priceput
  Politica se face NUMAI cu ratiune.
  N-are rost sa amestecam lucrurile

 17. Numai cu ratiune, da.
  Din pacate.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: