Curtea de Conturi despre jaful legal şi ilegal sub guvernarea Tăriceanu (Revista 22)

Salariile, sporurile si primele ilegale ale functionarilor din administratiile locale au fost in perioada guvernarii Tariceanu cu 2,2 miliarde de euro mai mari decat in 2005. In 2008, cheltuielile de personal din administratia publica au fost cu 37,5% mai mari decit cele din 2007. Curtea de Conturi este condusa de Nicolae Vacaroiu.

Un raport al Curtii de conturi a Romaniei arata ca risipa banului public in administratia locala se numara in miliarde de euro. Potrivit raportului, cheltuielile cu drepturile salariale ale personalului din cadrul administratiei publice locale au fost mai mari in 2008 cu 2,2 miliarde de euro fata de anul 2005. Alaturi de acordarea de sporuri in afara cadrului legal sau plati ale unor drepturi stabilite in instanta, inspectorii Curtii au constatat ca unii edili au acordat prime de refacere dupa concediul de odihna sau bonificatii pentru ziua localitatii, scrie Ziua.

Daca in 2005 cheltuielile de personal au fost de doua miliarde de euro (7,4 miliarde lei), in 2008 acestea s-au dublat, la 4,2 miliarde de euro (15,3 miliarde de lei), se arata in raportul Curtii. Cresterea a fost una accelerata, in intervalul analizat, cea mai mare fiind inregistrata chiar in 2008, cand cheltuielile de personal in cadrul administratiei publice locale au fost mai mari cu 37,5% decat cele din 2007.

In consecinta a crescut si ponderea acestora, ca procente din PIB, in cadrul bugetului general consolidat, de la 7,4% din PIB in 2005, la 8,6% din PIB in 2008. Cheltuielile de personal au cea mai mare pondere din totalul cheltuielilor bugetelor locale (intre 32% si 39%). Acestea impreuna cu cheltuielile pentru bunuri si servicii reprezinta, spun auditorii publici ai Curtii de Conturi, in jur de 60% din totalul cheltuielilor bugetelor locale.

Evolutia catastrofala a cheltuielilor se datoreaza atat ma jorarilor salariale acordate pe baza de acte normative, emise secvential pe categorii de salariati, cat si faptului ca au fost acordate, la nivel local, o serie de sporuri si drepturi pe baza de acte administrative in afara cadrului legal. Intre 2007 si 2008, totalul drepturilor acordate in afara cadrului legal ajungand la 260 de milioane de euro. In cadrul operatiunilor de audit desfasurate, controlorii Curtii de conturi au descoperit si drepturi sau sporuri care nu eludeaza doar cadrul legal, ci si pe ce al bunului simt. S-au acordat in administratia publica locala, potrivit controlorilor, prime de refacere dupa concediul de odihna, prime de toamna sau bonificatii pentru ziua localitatii.

BONUS 1, SOMNUL PARLAMENTULUI NAŞTE MONŞTRI

BONUS 2: DAN BADEA COMENTEAZĂ MORALA ALIANŢEI LIBERALE DIN PARLAMENT

Cum este posibil ca aceşti indivizi, care nu au reuşit să obţină voturile majorităţii cetăţenilor din colegiile în care au candidat,  să fie prezenţi, ceas de ceas, pe ecranele televizoarelor şi să ne dea lecţii anti-Băsescu? Cum poate o cetăţeancă precum Alina Gorghiu, care a obţinut doar 3.315 voturi (adică de 1.546 de ori mai puţin decât Traian Băsescu!), să intre în Parlament şi să pretindă că reprezintă interesele „poporului” câtă vreme ea n-a fost capabilă să câştige interesele „poporaşului” din colegiul în care a candidat?

Reclame

2 Responses to Curtea de Conturi despre jaful legal şi ilegal sub guvernarea Tăriceanu (Revista 22)

  1. turnofftheglory spune:

    Sper ca vor citi cu atentie membrii PNL care vor vorbi despre „dezastrul” guvernului Boc. Despre pesedistii care sufera de amnezie generalizata nici nu mai vorbesc. Va fi probabil o culme a neobrazarii si a ipocriziei la validarea lui Croitoru.

  2. lorduljohn spune:

    „Cum poate o cetăţeancă precum Alina Gorghiu, care a obţinut doar 3.315 voturi (adică de 1.546 de ori mai puţin decât Traian Băsescu!), să intre în Parlament şi să pretindă că reprezintă interesele „poporului” câtă vreme ea n-a fost capabilă să câştige interesele „poporaşului” din colegiul în care a candidat?” Asa e!! Propun ca toti cei care nu strang numarul de voturi pe care il strange Basescu, sa taca definitiv. Sau sa dispara pe veci. Si sa vorbeasca numai EL. In veacul vecilor. Amin.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: