Traian Băsescu despre încredere, valori comune şi clasa de mijloc

Este nevoie de mai multă încredere în noi înşine precum şi între  noi. Criza economică ne-a aratat că însăşi România, în ansamblul ei, are acum  nevoie de încredere din partea investitorilor străini. Am avut un mandat dificil  dar, de multe ori, am acţionat pe plan intern sau extern pentru a armoniza poziţii  care iniţial păreau ireconciliabile. Construirea încrederii este un proces dificil  care presupune dialog între indivizi sau între comunităţi şi identificarea  de valori comune.

Consider că între valorile care astăzi sunt esenţiale pentru a construi  încrederea  se numără dragostea de ţară, libertatea individului, cea  religioasă şi de cea  exprimare, demnitatea persoanei, solidaritatea,  echitatea, binele comun şi  justiţia socială.

A venit timpul să sprijinim întărirea spiritului de apartenenţă la comunitate – locală, etnică, confesională, profesională etc. Prin dimensiunea identitară a valorilor şi prin aplicarea lor concretă se definesc identităţi, se pot coagula interese şi contura obiective şi acţiuni comune prin care sunt puse în practică principii fundamentale ale dinamicii comunităţilor, dintre care consider că, astăzi, pentru România, sunt importante: diversitatea culturală, egalitatea de şanse, responsabilitatea socială şi transparenţa. Subliniez de asemenea subsidiaritatea – principiul prin a cărui aplicare apropiem decizia de cetăţean.

Clasa mijlocie trebuie să devină puternică şi reprezentativă pentru România. Baza acesteia trebuie să fie comunităţile de salariaţi şi de mici întreprinzători. Veniturile acestor categorii trebuie să fie mai apropiate. Clasa mijlocie trebuie să crească numeric iar vocea ei în societate de asemenea trebuie să crească. Aceasta înseamnă o profundă schimbare în structura de intrerese şi socială a ţării şi o modernizare a instituţiilor statului. Consider că societatea românească în viitor se va caracteriza printr-o o implicare sporită a cetăţeanului în asumarea problemelor publice, pe fundalul unei coagulări a intereselor clasei mijlocii, care va deveni tot mai reprezentativă pentru întreaga societate. Ca urmare, aceasta va fi interesată în creşterea vocii sale publice în contextul consolidării democraţiei printr-o mai bună funcţionareinstituţiilor statului, ceea ce va avea ca principal efect imediat creşterea eficienţei în formularea şi aplicarea de politici publice – de la siguranţa cetăţeanului şi protecţia consumatorului până la conservarea patrimoniului şi politica de impozite şi taxe .

Iată de ce militez pentru un sistem politic în care consolidarea democraţiei să fie un proces continuu, pentru reforma justiţiei, inclusiv pentru simplificarea legislaţiei, pentru modificarea Constituţie, pentru un Parlament unicameral, mai puternic şi mai transparent, precum şi pentru o reformă profundă şi rapidă a administraţiei publice, care să fie focalizată pe descentralizare şi pe reducerea aparatului birocratic al statului care astăzi este supradimensionat.

Pe acest fundal, pentru a stimula implicarea socială, în general, inclusiv prin întoarcerea către societate a unei părţi din veniturile personale, voi sprijini comportamentul filantropic – atât cel organizat de culte, cât şi cel al întreprinzătorilor de succes sau al altor persoane – care este expresia unor noi comportamente din societatea românească, complementare politicilor publice.

(via www.basescu.ro)http://markething.shortlist.ro/

3 Responses to Traian Băsescu despre încredere, valori comune şi clasa de mijloc

 1. Dan Patrascu spune:

  Sunt de acord cu ceea ce propune Basescu. Este o viziune excelenta. Pacat ca in acesti 5 ani nu prea a pus in practica niciunul din aceste puncte (care de altfel au fost programul sau de campanie si in 2004).
  1. Sub Traian Basescu increderea in sine si in ceilalti a scazut la minim.
  2. Sentimentul e apartenenta aproape ca nu mai exista deloc.
  3. Clasa de miljoc a devenit tot mai saraca si mai neputincioasa
  4. Sub Basescu (e drept cu ajutorul consistent al lui Tariceanu) s-a creat un sistem administrativ extrem de stufos. E interesant ca Traian Basescu propune reducerea aparatului birocratic, dupa ce sub mandatul sau acesta a capatat proportii maxime.

  Prin urmare, exista o diferenta halucinanta intre aceste propuneri electorale si activitatea de 5 ani a presedintelui.

 2. anemonemaxim spune:

  M-am ferit sa vizitez acest blog in ultima luna pentru ca vazusem ca a intrat in campanie electorala. Azi mi-am asumat riscul de a reveni iar efectul a fost peste asteptari. Revolta mea a atins un nivel mai mare decat acela pentru care m-as fi putut pregati: preluari de pe blogul basescu.ro.

  Oare e cineva atat de naiv incat sa-si inchipuie ca lucrurile pe care recunosc ca nu am rabdarea sa le citesc, sunt scrise de Traian Basescu?

  Eu il voi vota pe Crin Antonescu.

 3. doamna de moravuri discutabile care se exprimă cu flatulozitate spune:

  @dan pătraşcu
  1. băsescu n-a pus în practică nici unul din aceste puncte. aaa… deci n-a făcut nimic pentru că nu a avut decît un an din cei cinci un parlament favorabil, dar îl acuzăm că e dictator. o judecată pe cît de profundă, pe atît de cinstită. ignorînd ceea ce chiar a făcut, cît a putut face. aşa că mergem să îi votăm pe ceilalţi, care, deşi au un discurs superficial, ce poate fi sintetizat, fără a omite mare lucru, în „jos băsescu”.
  2. dacă ţie ţi-a scăzut încrederea în tine şi în ceilalţi e o problemă de politică sau de psiholog?
  3. clasa de mijloc a devenit tot mai săracă şi mai neputincioasă. aici sînt pe subiect, colega. am scris şi pe blogul meu ce înseamnă clasă de mijloc: o clasă pe care a durut-o în cur patru ani şi jumătate de ce se întîmplă pe scena politică. o clasă de mijloc care a ignorat cuvîntul „criză” atunci cînd în america începuse să plouă cu falimente bancare. o clasă de mijloc preocupată doar de noul laptop, noul credit la bancă, următoarea vacanţă în antalia, noua maşină în leasing, ş.a.m.d. cunosc mulţi, enorm de mulţi reprezentanţi ai clasei de mijloc care au spus „ia mai lasă-mă dracu cu politica ta, de-aia am eu chef acum?”. îţi dau şi un link, poate te dumireşti
  http://aathanor.net/fish-eye/2009/11/viitorul-și-patefonul/
  4. ce a crescut, concret, în aparatul birocratic, sub mandatul lui băsescu, din vina lui băsescu (şi chiar a pdl, de ce nu)? dacă tăriceanu a creat un aparat birocratic stufos, hai să i-o tragem lui băsescu. logică de clasă de mijloc! super, nene!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: