Dan Tapalagă despre impasul reformei de stat a României

Prin cele doua nominalizari din afara lor, partidele romanesti arata ca si-au epuizat complet resursele interne, ca traverseaza cea mai mare criza de solutii si credibilitate de dupa 89. Arata cat de nereformate, imbatranite si putrede sunt pe dinlauntru incat nu mai pot pacali pe nimeni, asa ca apeleaza la nemti si tehnocrati in spatele carora isi incoloneaza toti ratatii politici.

PS: Despre filozofia economică a premierului desemnat, vezi Hotnews.Ro.

6 Responses to Dan Tapalagă despre impasul reformei de stat a României

 1. Mi-a placut articolul. E „romanesc” fara a fi cinic. De o luciditatea tragica.
  Cum sa explici unui german ce se intampla in Romania?! Poti? Cred ca doar la o bere, cum bine zice autorul in final.

 2. despinavestea spune:

  Eu nu sunt de acord cu partea aceasta a articolului:
  Boc a fost politruc?
  „Le mai spun ca si ceilalti, care pretind ca fac reforma, n-au prea facut-o. Au guvernat cu politruci, cu oportunisti si oameni slab pregatiti si ca din cauza asta, sunt greu de inghitit. Si ei sunt azi in criza de solutii, si ei s-au deghizat in tehnocrati sau isi ascund incompetenta in spatele lor. Gaselnita se numeste inamplator Lucian Croitoru, dar l-ar fi ales fara ezitare pe Klaus Johannis daca neamtul gospodar mergea pe mana lor. Amandoi sunt paravane pentru minciuni, hotie si slaba calificare.”

 3. O parere.

  Ma intrebam cu ce i-o fi agatat pe maghiari PSD-ul si PNL-ul. Si Marko Bela spune: daca avem un pemier neamt va urma si un presedinte maghiar. Interesant, nu? Miza pentru PSD si PNL e clara insa pentru UDMR este IMENSA. Ei cred ca acum, cu Johannis la Guvern, vor primi ceea ce li s-a refuzat, delicat, atatia ani. De aceea UDMR nu va mai fi cu Basescu de aici incolo mai ales ca Antonescu a declarat cum ca daca va fi Presedinte il va desemna pe Johannis ca premier.
  UDMR-ul merge cu Johannis nu cu PSD/ PNL.
  Oamenii astia nu citesc Constitutia si, mai grav, daca o citesc isi bat joc de popor stiind ca acestia nu acceseaza prea des literele.
  Sa ne uitam la aceasta:

  ARTICOLUL 102
  (1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.

  ARTICOLUL 103

  (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

  (2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

  (3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

  Presedintele in urma consultarii cu partidul majoritar sau, daca nu exista, cu toate partidele desemneaza un Prim-ministru. Adica acesta poate fi oricine doreste Presedintele. Nu persoana este importanta caci nu asupra acesteia se decide Parlamentul ci PROGRAMUL DE GUVERNARE SI LISTA INTREAGA A GUVERNULUI.

  Atunci de ce PSD/PNL ( cu UDMR am lamurit lucrurile) impun si tin de o persoana si refuza si ignora tot o persoana fara a vedea acest program de guvernare???? Caci ceea ce Parlamentul dezbate este, nu persoana Primului-ministru ci, PROGRAMUL DE GUVERNARE SI CEI CARE IL VOR PUNE IN PRACTICA (ministrii)

  Primul-ministru desemnat de Presedinte face programul de guvernare, isi face echipa si apoi trece pe la toate partidele pentru a le prezenta acest program si echipa asupra carora Parlamentul se va decide. Interesant e ca aceasta Constitutie nu vorbeste de validarea persoanei Primului-ministru ci de a programului de guvernare si a ministrilor. Primul-ministru este, in acest caz, doar un herald, un antreprenor care vorbeste Parlamentului DESPRE ce vrea sa faca.

  In rest, eu sper ca Basescu sa se tina tare si sa mearga pana in panzele albe cu acesti lachei in costume de unica folosinta.

 4. despinavestea spune:

  Cam ce vor ungurii: 3 ministere cheie:

  http://www.curentul.ro/2009/index.php/2009101535539/Actualitate/Impartirea-ministerelor-in-viziunea-Coalitiei-PSD-PNL-UDMR.html

  “Între timp, Traian Băsescu a ieşit public şi le-a retezat puţin aripile combinatorilor Coaliţiei care se bazau pe împingerea în faţă a „independentului“ Johannis, proiect avizat de consilierii „americani“ ai PSD. Planul Coaliţiei era ca, după ce Băsescu îl numeşte pe Johannis, minoritar, cică, acesta ar fi adus la guvernare în ministere-cheie alţi minoritari, de la UDMR, deoarece fără UDMR e foarte complicat să facă majoritate.
  UDMR însă a jucat tare la negocieri, a fost de neclintit şi a cerut trei ministere foarte tari, al Apărării, al Externelor şi al Învăţămåntului, unde vor să numească trei „Istvani“ de-ai lor. Numele lor nici nu contează, deorece ei sunt doar nişte „soldaţi“ ca în clanurile mafiote.
  Cele două ministere strategice – al Apărării şi Externele, sunt instituţii unde se lucrează cu Cifrul de Stat şi unde sunt rulate date şi informaţii cu caracter secret. Obsesia UDMR de a ajunge în preajma obiectivelor şi instituţiilor unde se află informaţii sensibile pentru siguranţa naţională este veche şi are foarte puţin de-a face cu obiectivele unei asocia-ţii culturale – cum este “

 5. Mai usor cu Roncea. Doare!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: