Pasul fatal (un eseu de Traian Ungureanu)

Problema politică de bază a României nu s-a schimbat. Societatea poate supravieţui, la limită, numai în măsura în care puterea politică nu e capturată în totalitate de un grup organizat, cu interese şi obiective comune. Această concentrare politică strivitoare, structurată formal pe scheletul sistemului multi-partinic democratic, a condus România la blocaj, separînd societatea de participarea la decizie şi de beneficiile populare ale democraţeiei.

Acest sistem care a fundamentat înapoierea României în condiţii de libertate şi a întîrziat grav sincronizarea noastră europeană a fost întrerupt de apariţia fenomenului Băsescu. Urmarea: un război de recuperare. Îndepărtarea, compromiterea şi, acum, eşecul electoral al lui Băsescu sînt vitale pentru sistem şi au devenit, practic, singura formă de acţiune politică a instituţiilor pe care le numim în mod deosebit Parlament, sistem electoral, medii de informare şi magistratură. Loviturile succesive care au urmărit îndepărtarea lui Băsescu şi, deci, reîntregirea sistemului au început cu suspendarea Preşedintelui şi au dus la demiterea Guvernului Boc. Aceste acte de voinţă politică anti-populară seamănă din toate încheieturile: amîndouă au fost camuflate de „voinţa paralmentului” care a măsurat, de fapt, puterea grupului oligarhic în căutare de supremaţie şi nu voinţa populară (manifestată în alegerile şi referendumul cîştigate de Traian Băsescu).

În ambele cazuri, componenţa alianţei pornită în căutarea controlului absolut a fost identică: o joncţiune PSD-PNL în care nu există valori şi ideologii, ci interesul pur şi complet al unui grup de mare forţă economică în căutare de control. Alianţa PNL-PSD a pornit devreme, cu mişcări de tatonare-colaborare, la începutul anilor ’90.

Ulterior, ascensiunea economică fabuloasă a lui Dinu Patriciu (înslesnită de PSD) a avut două efecte: a distrus identitatea separată a PNL şi a provocat compactarea totală PSD-PNL. Acest produs de sinteză oligarhică a funcţionat fără probleme încă din 2004. În noaptea alegerilor care au adus primul mandat al Preşedintelui Băsescu, Dinu Patriciu făcea turul televiziunilor protestînd şi avertizînd împotriva posibiliei victorii a lui Băsescu. În 2007, alianţa a intrat explicit în funcţiune, a ieşit la suprafaţă şi a condus, din Parlament, viaţa politică românească, limitînd cîmpul de acţiune al guvernelor şi iniţiativele Preşedintelui.

Aşadar, în clipa în care aceeaşi alianţă se prezintă în postură de majorittate parlamentară favorabilă unui Prim Ministru „independent” (Klaus Johannis), trebuie înţeles clar: avem de-a face cu aceaşi alianţă care a condus din umbră în căutarea recuperării totale a puterii în stat. PSD şi PNL (UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale sînt adaosuri superficiale) nu s-au format cu o rapidittate admirabilă şi nu au reuşit să treacă peste diferenţele ideologice – aşa czum se grăbesc să declare cu toate ocaziile. Alianţa e foarte veche iar diferenţele ideologice nu puteau fi depăşite, din simplul motiv că nici unul din aceste două partide nu are sau nu mai are ideologie. Conţinutul acestei alianţe e voinţa de control şi promovare a intereselor economice multiple ale propriilor componenţi. Klaus Johannis e, la rîndul lui, un pasager racolat convenabil pentru nevoile de recuzită. Opţiunile Preşedintelui Băsescu sînt drastic limitate de realitatea politico-istorică în continuare statică a României. Un pas în afara regulii care spune că puterea integrală a grupurilor de control înseamnă suspendarea societăţii ar fi fatal.

Anunțuri

4 Responses to Pasul fatal (un eseu de Traian Ungureanu)

 1. danut chidon spune:

  …”clonele” lui Iliescu vor sa traga „cortina rosie” peste Romania ! Se va „intunerici” din nou ? M am saturat de „democratie originala, coabitare, reconciliere nationala, revolutii televizate terminate cu lovituri de stat…” E clar ! „Sobolanii rosii” misuna nestingheriti printre noi….

 2. Este corect.
  Ce facem insa cu Parlamentul care isi are propria sa ratiune de a fi. Intr-adevar, este plin de tzuguiatzi. Dar sunt alesi (si inca nominal).
  Miscarea PSD/PNL/UDMR este DOAR contra lui Basescu. Si, inca, interesant este ca aceste partide nu doresc sa se confrunte cu poporul (de asta vrea guvern de tehnocrati care, in cazul in care reuseste, aproape sigur va continua in perioada urmatoare). Pentru ca aceasta confruntare cu realitatea este de nerezolvat pentru oameni care nu au calitati de conducatori ci doar de „livratori”.
  Oricum, se anunta lupte grele. Eu nu-l simpatizez pe Basescu dar in acest caz el e singurul care se lupta cu ei. Si chiar ii reuseste. Imi este teama ca nu cumva, cand lupta se va ascuti si va curge sange, sa fie parasit de cei ce nu doresc sa-si murdareasca costumul scump.
  In rest, e bine! Revolutia Romana continua.

 3. lorduljohn spune:

  Este foarte curios cum vedeti lipsa de ideologie si abundenta de oligarhi la PSD si PNL, insa in cazul PDL-ului constatati imacularea. Daca ceea ce afirmati cu atata zel si argumentatie este adevarat, de ce nu interziceti aceste partide ca fiind total nedemocratice, retrograde si coagulate de interese oneroase. Sa ramana doar PDL-ul, singurul posesor de doctrina, singurul care lupta cu criza, singurul care are ministrii, secretari de stat, directori de agentii, directori de deconcentrate, cu adevarat patrioti si excesiv de competenti, al caror singur tel este ca „Romania sa fie bine”. Si daca tot am gasit personajul providential, in speta Traian Basescu, care ne scapa de toate racilele comunismului si ne vrea doar binele, si daca tot l-am gasit pe domnul Boc

 4. lorduljohn spune:

  personaj inzestrat cu un curaj de-a dreptul mitic, de ce nu propuneti un referendum sa-i votam pe dl. Basescu, Presedinte si pe dl. Boc, Prim-ministru pe viata. In acest mod simplu ne luam de-o grija si ne putem vedea de treburile noastre, facem si economii majore (nu mai organizam alegeri)si stim incotro mergem?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: