Interviu cu Monica Macovei: „Magistraţii au încălcat statul de drept”

Cum vedeţi reforma în justiţie din perspectiva istorică? E un eşec sau nu?

Nu aş folosi cuvântul eşec. Este într-un impas. Şi am putut vedea semnele acestui impas încă din 2007, când practic au fost oprite sau încetinite măsurile de reformă care şi aşa fuseseră împinse aproape cu forţa, în condițiile unei opoziții a sistemului, în principal a CSM. Este un moment foarte dificil în care, din păcate, vedem că atitudinea generală a magistraţilor şi energia lor se canalizează pe bani.

Reclame

One Response to Interviu cu Monica Macovei: „Magistraţii au încălcat statul de drept”

 1. astoniuanonimus spune:

  Domnule Neamţu, sper că-mi vei scuza postarea prea lungă, dar emisiunea lui Robert Turcescu, în care a avut-o invitată pe d-na Monica Macovei m-a convins de un adevăr: că avem prea puţini intelectuali cu ochii larg deschişi.
  D-na Macovei a atins un subiect grav al societăţii româneşti. Puterile în stat. Spune (citez):
  „Eu cred ca e o mare neinţelegere… Puterile în Stat sunt independente, dar ele colaborează şi sunt într-un echilibru…, nu stă fiecare într-o vale şi nu se uită să vadă ce face cealaltă, căci atunci nu mai există societate… Judecătorii (noştri s.n.),(…) fiecare crede că este o „putere”, dar ei exercită o putere. (Defapt) Puterea e a poporului, care o transmite (o delegă, aş spune eu…) prin alegeri, iar reprezentanţii lui o exercită, iar judecatorii exercită un serviciu public… Dar ei înţeleg greşit puterea care le este încredinţată…[…] Cum vin ei să invoce statul de drept când ei nu respectă legea ?
  […] Independenţa Justiţiei este dreptul nostru la o justiţie independentă (şi echitabilă s.m.), nu dreptul
  lor de a face orice, neintrebati.
  Fara o justitie in care sa ai incredere, nimic n-o sa mearga in tara asta…”

  (emisiunea poate fi urmărită în înregistrarea de la http://www.realitatea.net/emisiuni/100prc-_23812_94957.html )

  Din păcate are dreptate… Suntem un stat de drept fără o justiţie corectă, o democraţie care nu-şi înţelege funcţiile de bază şi o societate a non-valorilor. Observ că temele de discuţie ale societăţii civile, (care apropos… pe unde mai este ?) sunt doar cele legate de scandalul politic. Sa fie oare d-na M. Macovei singurul român cu capul pe umeri, care vede clar ce se întâmplă în justiţie ? Unde sunt intelectualii de anvergură care ar putea să ne înveţe cum să echilibrăm puterile statului de drept, democratic ? Unde e dialogul dintre filosofia dreptului, teologie, politică şi sociologie ? Care e agora românească ce ar putea rediscuta la rece, cu claritate, problemele sociale ale conştiinţei româneşti, ce se vădesc la fel de bolnave ca după Revoluţie ? O discuţie serioasă despre o Constituţie strâmbă şi o greşită înţelegere a „puterilor” în stat nu mai e necesară ? Unde e „puterea poporului” care se pretinde a fi într-o democraţie (demos-cratos) ? În mâinile unor judecători corupţi ce se acoperă şi se susţin unii pe alţii? În mâinile unor politicieni veroşi ? În mâinile unor oligarhi fără scrupule ? Sau, dacă nu e în mâinile nimănui, avem o societate pulverizată ? Nu se coace, pe nesimţite, un haos incontrolabil şi imprevizibil ? Oare poporul umil şi fără educaţie, nu va dori atunci, ca ultimă soluţie, o dictatură „sănătoasă”, în care „toţi au de lucru” (indiferent cât de bine muncesc), „toţi au o pâine” (indiferent cum şi-o câştigă), „toţi suntem egali” (în drepturi sau în aptitudini şi har?) ?!
  Nu cred că vocea Monicăi Macovei trebuie să fie singulară. Nu cred că trebuie lăsată singură în faţa camarilelor injuste ale anumitor „justiţiabili”. Dar nici nu cred că o schimbare profundă se poate face doar prin justiţie…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: