A şaptea pecete: Teodor Baconsky pleacă de la „Cotidianul”

Astăzi, directorul trustului Realitatea-Catavencu a fost informat despre plecarea lui Teodor Baconsky din actuala echipa de colaboratori ai ziarului Cotidianul. Decizia, ne-a informat dl Baconsky, survine după transformările acute de stil şi viziune impuse de noul director Cornel Nistorescu. Reamintim că în ultimele şase luni Cotidianul a pierdut următorii comentatori: Traian Ungureanu, Mihail Neamţu, Devis Grebu (desen), Ioan T. Morar,Cristian Pătrăşconiu şi Liviu Antonesei. Alte nume au fost vehiculate ca „dizidenţi” în raport cu noua tendinţă.

Aflat într-o galopantă degradare de mai bine de un an, Cotidianul poate fi considerat acum un alt produs. Boicotat de atâtea condeie excepţionale, el nu rămâne decât un cuptor de resentimente şi partizanat.

BOICOT

BOICOT

Pentru a sublinia contrastul dintre trecut şi prezent, reluăm aici editorialul plin de speranţă cu care Teodor Baconsky îşi începea colaborarea la Cotidianul la 21 Septembrie 2006.

ZIARUL DE MÂINE

Presa de „tranzitie” a excelat prin frauda si lovituri nepermise. Aceasta etapa se cere treptat depasita, numai ca nimeni nu va lasa in urma respectivul marasm daca publicul insusi nu va deveni mai exigent si mai atent la materialul ce i se livreaza.

Poate ca unii dintre cititorii cartilor mele – sau doar ai rubricii pe care o tin in „Dilema Veche” – se vor intreba de ce am ales „Cotidianul”. Simplu spus, l-am preferat din aceleasi motive pentru care l-au ales si ei, salutind astfel continutul unui ziar urban, european, incisiv si documentat, care s-a situat, prin formatul si marketingul sau, in avangarda tendintelor bune.
Cind te duci la un chiosc de ziare, ai sentimentul ca oferta e torentiala. Gheretele plesnesc de publicatii – in fata, jurnalele, pe laturi, revistele specializate, pornite pe maruntirea unor probleme „de nisa”, fie acestea gradinaritul, voyeurismul „adult” ori decoratiunile interioare. Semn de saltareata democratie. Si simptom al „nevorbirii” din vremea comunismului, care se razbuna acum printr-o explozie de ilustratii si acte de comunicare. La o privire mai atenta – sau daca iti faci timp de a scana panoramic – observi insa ca iuresul acesta publicistic e cam diluat. Ai cantitatea, dar nu si calitatea. Multe ziare sint greoaie la citit, din pricina unei tehnoredactari imbicsite. Altele poarta deja, ca pe un stigmat, eticheta partizanatului gros, care raspindeste duhoarea cizmelor de mercenar. Se cere de asemenea semnalata categoria „ziarului-berbec”, unde n-ai sa gasesti stiri onest paginate si comentarii pertinente, cit atacuri la persoane, la grupuri adverse, sau, in lipsa de altceva, la bunul-simt.

Ei bine, asemenea maculatura nu ma interseaza decit din perspectiva raului social pe care-l intretine, fie ca o face din teleghidata perversitate sau doar ca stearpa oglindire a mediocritatii. Ma intereseaza in schimb orice demers care civilizeaza dezbaterea, restabilind intentionat justul echilibru dintre informatie si forta argumentului. Intram in Uniunea Europeana. Dincolo de urale si petarde, avem datoria de a ne cere noua insine altceva. OK, cum arata acest altceva in domeniul presei scrise?
Banuiesc ca tot mai multi isi asuma dreptul de a alege – daca tot le platesc – acele titluri care-si onoreaza contractul moral si intelectual cu propriul public. Ziaristul serios, atent la regula deontologica si responsabil cu ceea ce s-ar putea numi gestiunea analitica a faptului brut, are – dupa mine – vocatia de a juca un rol „civilizator” in viitoarea Romanie. Presa de „tranzitie” a excelat prin frauda si lovituri nepermise. Aceasta etapa se cere treptat depasita, numai ca nimeni nu va lasa in urma respectivul marasm daca publicul insusi nu va deveni mai exigent si mai atent la materialul ce i se livreaza. Pe partea consumului, s-a produs deja maturizarea care te impinge, practic, sa refuzi marfa contrafacuta. Va veni, sper, si ziua cind un asemenea filtru de (auto)protectie va functiona – similar – in privinta comertului cu „bunuri simbolice”.

Scuze pentru acest puseu vizionar, vinovat de aparenta idealismului pedagogic. Dar chiar cred ca, in urmatorii cinci ani, vom demonstra inteligenta colectiva de a recunoaste ca nu sintem obligati sa inghitim orice prostii, ca ziarul preferat nu e neaparat acela care-ti confirma prejudecatile si ca receptivitatea audientei fata de semnatarii din presa se cistiga in anumite conditii. Am trait mai multi ani in Franta, Italia si Portugalia si as izola din acele experiente o singura marturie: e fantastic de renconfortant sa te bazezi, in calitate de cititor, pe expertiza&solutiile unor personalitati de presa care-si merita coloana pina la ultima virgula. Sa beneficiezi, ca intr-o adevarata democratie, nu doar de opinia prestigioasa a unor „monstri sacri” din lumea mediatica sau universitara, ci si de atitudinea la obiect a unor politicieni (dintre cei care stiu sa scrie si carora nu li se pare inutil sa intre in dialog cu electoratul alfabetizat). E supertonic sa observi ca presa isi face treaba eficient, ca poate sa corecteze gafele si sa limpezeasca ambiguitatile vietii publice, pe scurt, ca se dedica binelui comun.

Ati vazut probabil, in ultima vreme, reclama haioasa la o marca de coniac autohton. Dupa ce-i ridiculizeaza pe mitocanii care folosesc impropriu limba romana („am fost fortuit sa intru in politica”), autorii clipului incheie pe o nota de contrast: „Pentru adevaratii domni: respect”. Bravo lor, acesta e si programul meu.

Anunțuri

One Response to A şaptea pecete: Teodor Baconsky pleacă de la „Cotidianul”

  1. […] “Astăzi, directorul trustului Realitatea-Catavencu a fost informat despre plecarea lui Teodor Bacons…“ […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: