Vlad Mureşan, „Filosofia intervalului, de la mineriade la admiratie”

„De la expectoraţiile murdare si voma incontinentă a blogosferei (travestite în libertate de opţiune), până la justificări pseudo-teoretice care demască pe „boierii minţii” (în numele, ţăranilor ei, desigur), aceste mineriade (care nu discută idei ci liste de persoane) sunt simptomatice pentru eterna criză românească a „spiritului de la Salzburg”. România rămâne ţara mineriadelor revoltate pe intelectuali. Sub stindardul „Noi vrem celebritate”, se reface visul revoluţionar al exproprierii si redistribuirii de celebritate.

Bătrânii autori din provincie proiectează fatalmente lipsa lor de succes pe cei care ocupă centrul. Tinerii autori din provincie proiectează fatalmente lipsa lor de opere asupra celor care au succes. Centrul însă are ispitele si pericolele lui. Să nu uităm: marile concentrări ale spiritului, si marile lui răsturnări s-au făcut din marginalitate (Heidegger, Wittgenstein sau Noica). Un tânăr autor din provincie nu ar trebui deci să se simtă incomodat de cărţile (si succesul) lui Andrei Pleşu (de exemplu), ci să le asume ca prilej de depăsire critică, integrativă si constructivă. Problema nu este, cum cred proletarii refuzaţi de filosofie, excesul nicasian, ci dimpotrivă, deficitul nicasian. Asteptăm însă comentariile la Geneză care să rotunjească opera.

(…) Apreciem vocaţia constructivă a elogiului, într-o epocă şi un loc în care nominalismul egocentric face din cultură o sihăstrie a veninului agresiv incapabilă de respect si admiraţie, după care organizează mineriade ale gregarităţii hotărâte să niveleze lumea pentru că ierarhiile discriminează cu insolenţă neantul înfumurat. Recomandăm acest volum consistent care nu se rezumă la o simplă admiraţie, ci o onorează prin contribuţii meritorii.”

Vlad MUREŞAN, Revista Verso, nr. 64-65 (iulie 2009).

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: