Sever Voinescu despre teoria conspiraţiei

Nu cu multe săptămîni în urmă, am avut plăcerea de a fi gazda unei conferinţe susţinute de Vladimir Tismăneanu într-una din sălile somptuoase al Camerei Deputaţilor. Conferinţa vorbea despre anul 1989, despre căderea comunismului în Europa de Est şi despre ieşirea în democraţie a naţiunilor din fostul „lagăr socialist“. Titlul exact al conferinţei era „Naufragiul utopiei: semnificaţiile istorice, politice şi morale ale revoluţiilor din 1989“. Ca de obicei, Vladimir Tismăneanu a dovedit inteligenţă, elocinţă, profunzime şi, mai ales, o cunoaştere unică a temei. La sfîrşitul conferinţei, a venit momentul întrebărilor. Toate, dar absolut toate întrebările s-au referit într-un fel sau altul la serviciile secrete, la conspiraţii şi la manevre oculte. Nu cumva revoluţiile din Estul Europei au fost, de fapt, o abilă manevră kaghebistă/ciaistă/mosadistă şi nicidecum expresia luptei pentru libertate a jumătate de continent? Nu cumva 22 decembrie a fost un scenariu scris în birouri securistice şi nu pe străzi? Dar Malta? Nu cumva tot ceea ce s-a întîmplat cu noi, est-europenii, după 1989, confirmă teoria unei largi conspiraţii? Andropov?

One Response to Sever Voinescu despre teoria conspiraţiei

  1. Pentru mine ce s-a intamplat in ’89 nu inseamna acelasi lucru ca pentru Iliescu sau Hrebenciuc sau Patriciu sau Covaliu sau Calin Nemes( poate ar trebui sa ne aducem aminte mai des de el).
    Despre teoria conspiratiei nu am decat un singur cuvant: ea exista, conspiratia nu teoria. Teoria conspiratiei este o aberatie. Conspiratia este o realitate.
    Legiunile demonice in frunte cu lucifer/ satan/ belzebut/ asmodeu/ lilith si cati altii conspira asupra omului si vrea sa-l convinga ca Domnul Dumnezeul lui Israel nu este singurul Domn. Ca mai sunt si altii intre care cel mai mare este celrau, dusmanul Bisericii.
    Pai razboiul nevazut nu se bazeaza pe o CONSPIRATIE? Sfantul Maxim spunea ca exista trei vointe: a Domnului, a omului, a celuirau. O mica conspiratie mirosim aici. Razboiul nevazut exista sau o fi poveste. O fi si asta o fandaxie?!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: