File din Pateric

1). Era in Tebaida un batran pe nume Hierax, care ajunsese la varsta de aproape optzeci de ani. Diavolii, care voiau cu orice chip sa-l faca sa se poarte fara bagare de seama din pricina anilor celor multi, venira intr-una din zile la el si-i zisera astfel:”Batrane, ce te vei face, ca mai ai de trait cincizeci de ani?” El le-a raspuns:”M-ati maniat tare, caci mi-a fost dat sa traiesc doua sute de ani!”. Atunci diavolii l-au parasit urland.

2). Episcopul dintr-un oras cazu prada desfranarii prin lucrare diavoleasca. Intr-o zi, pe cand era la slujba, cum nimeni nu-i stia pacatul, acesta il marturisi in fata poporului, zicand: :”Am pacatuit”. Apoi isi lasa vesmintele pe altar si spuse: „Nu mai pot fi episcopul vostru”. Cu totii plansera si strigara:”Sa cada acest pacat asupra noastra, dar ramai pe mai departe episcopul nostru”. El raspunse:” De vreti sa raman episcopul vostru, faceti ce va voi spune”. El puse sa inchida usile bisericii, apoi se culca cu fata la pamant inaintea unei usi laturalnice si zise:”Cel ce va trece fara sa ma calce in picioare nu va avea parte cu Dumnezeu”. Ei facura precum le-a cerut; si dupa ce a iesit ultimul, s-a auzit un glas din cer care spunea:„Pentru marea lui smerenie, i-am iertat pacatul”.

3). Un frate vietuia intr-o chilie din Egipt si stralucea prin marera sa smerenie. Or, el avea o sora, care traia la oras in desfrau si din pricina ei se pierdeau foarte multe suflete. Batranii il tot indemnau pe acel frate si-l trimiteau sa mearga la oras s-o caute pe acea femeie, sora lui, ca sa opreasca acele pacate ce se faceau din pricina ei. Cand acesta ajunse in locul unde locuia ea, unul din cei din preajma acesteia merse si-i spuse:”Iata ca fratele tau este la usa”. Aceasta, tulburata foarte, isi parasi ibovnicii si se repezi, cu capul descoperit, in intampinarea fratelui sau. Cum ea venea sa-l imbratiseze, el ii zise: „Surioara draga, ai mila de sufletul tau, caci multi cad din pricina ta. Vum vei putea tu indura chinurile vesnice, cele infricosate?” Ea, tremurand, il intreba atunci: „Stii tu oare daca m-as putea mantui de acum inainte?” Iar el ii raspunse:” Daca vrei cu adevarat acest lucru, vei putea afla mantuire” Ea se arunca atunci la picioarele lui si-l ruga sa o ia in pustie. El ii zise :”Acopera-ti capul si urmeaza-ma„. Ea spuse atunci :”Mai bine calc aceasta porunca si ies cu capul descioperit, decat sa ma intorc in temnita desfranarii”. El o ducea catre locul ispasirii. Vazand oameni pe drum, el se gandi ca se vor intalni cu acestia si-i zise:”Cum nu toti cei care ne vor vedea stiu ca tu mi-esti sora, indeparteaza-te pana ce vom fi trecut”. Dupa ce acestia trecura, el ii zise:” Sa ne urmam drumul, surioara”. Cum ea nu-i raspunse, el intoarse capul si vazu ca aceasta murise. Atunci vazu ca urmele pe care le lasasera picioarele sale erau insangerate, caci plecase desculta.Atunci cand fratele ei a povestit toate acestea batranilor, acestia se sfatuira intre ei. Dar Dumnezeu ii lamuri acest lucru unuia dintre batrani:”Cum aceasta n-amai purtat grija vreunui lucru vremelnic si cum a uitat pana si de trupul sau si nu s-a mai plans nici macar din pricina ranilor sale, pentru aceasta Eu am primit cainta sa”.


Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: