Delirul urii: flegme peste vii, flegme peste morţi

Pentru cei care aveau încă dubii legate de „duhul creştinesc” al grupării A Treia Forţă, iată câteva citate elocvente dintr-un blog promovat explicit de către domnii Mircea Platon & Ovidiu Hurduzeu. O primă distincţie, arbitrară pentru profani dar necesară pentru ştiutorii în chip gnostic ai mersului istoriei, vine să diferenţieze între evreii buni (care ne pot fi prieteni) şi jidanii răi (care pot fi omorâţi). O atare interjecţie patologic negaţionistă apare scrisă negru pe alb, spre deliciul ticăloşilor, împietriţilor la inimă, proştilor şi ignarilor. 

Ilie Catrinoiu: „Evreii din CC al PCR si cei care suplimenteaza numarul mortilor evrei in Romania nu sunt evrei, sunt jidani. Evreul Steinhardt facea diferenta dintre evrei (oameni de treaba cum e si Gottfried) si jidani (criminali comunisti cum a fost tatal lui Volodea si cum sunt jidanii americani din universitati si politica care si-au permis nesimtirea sa dicteze presedintilor din Romania de dupa 1989 ca antisemitismul e trasatura caracteristica a poporului roman).”

Această mostră sinistră de antisemitism rezidual şi retorică justificativă în favoarea crimei organizate (uciderea „jidanilor” democraţi dinainte de 1945 fiind justificată prin revenirea „jidanilor” comunişti după 1945) consacră din nou culpa prin asociere sau vinovăţia genetică, tema originii nesănătoase şi fantasmele resentimentare. Indignarea anti-elitistă şi fixaţia patologică a denunţului este completată de o altă juvenilă chemare la arme. Cu bâtele şi ciomagele tastaturii, minerii se reîntorc prin blogosferă şi strigă „Moarte intelectualilor”. Astfel, un tânăr viţel, mai precis învăţăcel, reprezintă şi el – dobitocul – România profundă născută, fireşte, printre colive, vorbe ciobăneşti şi sudălmi „ortodoxe”:

„I-as trage o flegma sanatosa intre ochi lui Patapievici. Dar si lui Tismaneanu. Tuturor numai flegme. 

Andrei Costea, student la filosofie.”

Flegme peste vii, flegme peste morţi. Nimic nou sub soare: ura nu dispare. Şi oare n-au dănţuit ucigaşii lui Stelescu printre parastase şi liturghii?

Reclame

13 Responses to Delirul urii: flegme peste vii, flegme peste morţi

 1. […] PS: Despre mineriada blogosferică împotriva intelectualităţii democrate, câteva comentarii pert… […]

 2. Sa fie, oare, doar o impetuozitate „adolescentina”? Sunt cuvinte urate intr-adevar. M-am intrebat mereu de ce fumul de tigare este daunator pe cand tavalugul nimicurilor mass-mediei halucinante ne inconjoara nestingherit?
  Fum fara foc?! Niciodata. Nenorocirea este ca aceasta energie critica, majestuoasa in felul ei, este folosita de cine nu trebuie. Multi invatatori avem, spune Iisus, insa putini Parinti. Si genul acesta de manifastare este masura lipsei Parintilor, adica a acelora ce ne iubesc.
  Am vizionat recent seria ” Children of the Corn” dupa Stephen King. Trecand peste nereusita artistica a filmelor, un lucru este aratat, cu groaza: ce sunt copii fara dragoste si mai ales cine se ocupa de ei. Numele lui, al celuicearegrija de copii parasiti, este „Cel ce umbla printre randuri”. Fabulos, nu?

 3. Intrebari.
  Nu e cam tare alaturarea „mitocanului” de criminal? Cine fura azi un ou, maine va fura un bou urmand ca peste timp sa-l omoare pe tat’su???!!!
  O flegma intre ochi poate fi o revelare a uciderii de frate? Oare acest fel de determinism agonic poate face bine?
  De ce pentru a afirma o credinta e nevoie a deschide campuri de lupta?
  In fond si Domnul Iisus a luat flegme intre ochi. Ne deranjeaza asta? Merita sa iei flegme pentru a apara Adevarul?
  Parintele Papacioc, un legionar (din intamplare?), povesteste ca in inchisoare argumentul suprem in fata tortionarului care l-a intrebat de ce adevarul lui este Adevarat a fost: Eu ma las omorat pentru Hristos. Dumneata te lasi omorat pentru adevarul matale?
  Cat despre legionarism (am citit vorbele pe blogul dl. Tismaneanu) hai sa lasam cativa evrei sa vorbeasca. Unul ar fi Richard Wurmbrand ( care se pare ca s-a convertit la ortodoxie). Altul Steinhardt.
  Daca ramanem la concursuri gen „tricouri ude” nu facem nimic.

 4. […] noştri. Fac abstracţie de limbajul vulgar al unor participanţi la această polemică. Mihail Neamţu a atras foarte bine atenţia asupra lipsei duhului creştin din acest fel de a polemiza. Mă voi […]

 5. […] Neamtu nu ma intelege Posted on mai 1, 2009 de Ilie Catrinoiu Mihail Neamtu nu ma intelege. Intr-o postare pe blogul personal, Mihai Neamtu ma catalogheaza drept “antisemit”, criminal si mai stiu cum. Din cauza ca […]

 6. M spune:

  Poate nu-i prea tarziu pentru a descoperii cum resentimentul si violenta verbala subzista in inimile multor piosi. Pe meliagurile ortodoxiei, in inima ortodoxiei, traieste o specie aleasa de crestin-xenofob.

  blogideologic, daca tatal lui V. Tismaneanu a fost un om implicat intr-o actiune politica violenta, automat V. Tismaneanu trebuie sa fie ostracizat pentru greselile lui Lioncik Tismeneţeki?

 7. Stima.
  Pentru M.
  Ortodoxia nu are meleaguri si nici nu exista o inima a ortodoxiei ( spre deosebire de catolicism, o zic cu toata deferenta). Iar crestin-xenofob nici atat.
  Copiii nu trebuie sa fie stuchiti pentru pacatele parintilor, asta e clar. Decat daca, bineinteles, urmeaza proiectul parintesc. Unora, se vede treaba, li se pare ca da.
  E o vorba in Evanghelie (sper sa mi se ierte):
  ” Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că zidiţi mormintele proorocilor şi împodobiţi pe ale drepţilor,
  Şi ziceţi: De am fi fost noi în zilele părinţilor noştri, n-am fi fost părtaşi cu ei la vărsarea sângelui proorocilor.
  Astfel, dar, mărturisiţi voi înşivă că sunteţi fii ai celor ce au ucis pe prooroci.”
  O spun fara patima. Doar ca suna destul de tare, nu?

 8. […] rezidual şi retorică justificativă în favoarea crimei organizate” (potrivit lui Mihail Neamţu), nu a fost decât un pas. Campania de diabolizare îşi avea suportul ideal. Inamicul a fost […]

 9. @heraaskuortodox

  Trecerea pastorului lutheran Richard Wurmbrand la ortodoxie este un mit contemporan care nu vrea sa-si dea duhul.

  Fiul sau, Mihai Wurmbrand, care l-a ingrijit pe patul de suferinta in ultimii ani din viata, dezminte hotarat aceste zvonuri. Cititi va rog articolul scris de Mihai pe site-ul Forumul Civic Crestin.

  Credinciosi de diferite facturi degraba ar trage personalitati populare sub umbrela lor.

 10. Cu respect.
  Domnule Tomoiaga eu am scris, trecand pe langa mine anumite sunete, ca „se pare ca s-a convertit la ortodoxie”. Acum, ca dumneavoastra il definiti drept mit este, pentru mine ( repet, DOAR PENTRU MINE), o dovada in plus ca aceasta convertire este adevarata. Lucid vorbind, citind viata/ povestirile/ cartile Pastorului, inclin sa cred ca a fost mai aproape de duhul ortodoxiei decat ne-ar conveni noua, tuturor (ortodocsilor si protestantilor deopotriva).
  Respect si am o imensa sensibilitate ( delicat subiect pentru „ortodocsi”) fata de spiritualitatea protestanta. Nu am vrut sa insinuez vreo nuanta de superioritate a unei credinte fata de alta. Am spus ceea ce am auzit (mai mult ca pe dorinta ca asa sa fi fost, foarte ajutatoare mie si altora cred, decat ca pe o declaratie fanatica).
  Mitologia evenimentiala, pe scurt spun aici, nu este fabulatie cat realitate indeplinita la alt nivel decat la superficialul nivel al informarii mediate de diferite decizii personale.
  Cu adanca pretuire fata de aceasta glorioasa cultura, protestanta, va cer iertare daca v-am provocat manie.

 11. Nu mi-ati provocat manie, nicidecum. Domnul ne indeamna sa ne ferim de ea. Iar Sf. Pavel sa nu pacatuim, daca tot n-o putem ocoli uneori.

  Clarificarea mea era in scopul unei informari corecte. In practica pastorul luteran Wurmbrand nu a fost ortodox, iar convertirea lui la ortodoxie este infirmata in modul cel mai serios posibil, de fiul lui care l-a avut sub ingrijire permanenta in ultii ani din viata.

  Ca a fost aproape de Ortodoxie cu duhul este incontestabil. Este un paradox deci ca a fost atat de iubit de evanghelici (neoprotestanti). Paradoxul se reduce totusi cand ne gandim ca nu se poate ca crestinii sa nu iubeasca pe cei in care vad Duhul lui Hristos.

  Daniel Brânzei, pastor baptist din Los Angeles îi face urmatoarea caractarizare: “Nici pâna astazi nu se stie precis ce a fost Wurmbrand. Toti cei care l-au cunoscut si îndragit si-l considera frate, mai toate cultele si-l revendica. Deunazi a trebuit sa-l corectez pe un preot ortodox care-mi marturisea ca el stie ca Wurmbrand a fost baptist pâna la capat. L-am zapacit de tot când i-am spus ca n-a fost asa pentru ca Wurmbrand a fost nominal reformat, dar mai mult pentecostal, putin baptist, foarte catolic si mai ales un crestin dupa Evanghelie care a îndragit-o foarte mult pe Maria, mama Domnului Isus.”

  Wurmbrand nu poate fi revendicat deci de nici o confesiune si in acelasi timp de toate.

  Revenind la convertire, sa presupunem ca ar fi avut loc. Stiti poate vorba ceea ca daca un animal umbla ca o rata si vorbeste ca o rata probabil ca este o rata. Dar daca acel animal nu umbla ca o rata si nu vorbeste ca o rata, nu prea este rata. Similar, ca cineva sa fie ortodox trebuie sa se comporte ca un ortodox: sa participe la liturghie, sa adere la o biserica ortodoxa, sa adopte limbajul specific, etc. Daca aceste lucruri nu se intampla, mai putem spune ca acea persoana este ortodoxa?

  Tot ce spun aici nu este din mandrie confesionala, ci de dragul adevarului si al bunei judecati.

  In curtea fiecarei confesiuni circula tot felul de legende si mituri care poate ne fac sa ne simtim mai confortabil si mai legitimati. Parerea mea este ca acestea fac mai mult rau, si decredibilizeaza pe cei care le sustin in ochii celor informati.

  Sanatate, si iertare gazdei, ca intretinem un subiect off-topic pe blogul dumnealui.

 12. De asta imi place mie pe aici :)

 13. […] mi se pare cunoscut. Am mai primit răspunsul, ori o parte din el, pe alt fir, pe alt blog : https://grupareaaproape.wordpress.com/2009/05/01/delirul-urii-flegme-peste-vii-flegme-peste-morti/, anume : +blogideologic, daca tatal lui V. Tismaneanu a fost un om implicat intr-o   actiune […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: