TOAMNA MITROPOLITULUI (un articol de Emilia Chişcop, Ziarul de Iaşi)

Pelerinajul din acest an este si o victorie a Inalt Presfintitului Teofan. Iar un „merit” important pentru aceasta victorie are si patriarhul Daniel. Pelerinajul de Sfinta Parascheva s-a incheiat, oamenii au plecat acasa, racla e din nou la locul ei, iar Biserica a mai cistigat o victorie. Caci nu este doar o victorie a credintei, ci si a bisericii ca institutie. Milionul de credinciosi care se aduna an de an la cel mai mare pelerinaj ortodox din Romania este si o masura a puterii sale. Cine altcineva mai reuseste azi sa adune laolalta atita popor?

5 Responses to TOAMNA MITROPOLITULUI (un articol de Emilia Chişcop, Ziarul de Iaşi)

 1. Este un articol gen „hai sa punem paie peste foc” si sa vedem ce se intampla. Tot articolul este scris in termeni sociologico – politici : succes, concurenta, mediatizare, gestiunea informatiei, reforma tribunei 0, etc. Eu nu pot sa ascult un ziarist, femeie ( nu sunt misogin si pork ci sunt adeptul ierarhiei si al ordinii ierarhice) care face critica unor inalti ierarhi in defavoarea altora. Ce doreste sa-mi spuna? Ca Teofan este mai socialist ca Daniel?! Eu asta vad si nu ma insel. Apropierea de inimile cui? Ce stie ziaristul despre haruri? Sau toti trebuie sa fim dupa chipul si asemanarea dorintelor noatre patimase. Sa va spun o poveste:
  „La coasa taranii munceau de zor asteptand sfarsitul zilei. Vine ploaia si uda fanul cosit intristand pe unii. Zice Badea A:
  – Of, l-a udat fir-ar sa fie! Asta era din vale de langa noi.
  Badea B, care sta peste munte in dosul stancilor zice tacticos:
  – Lasa ba ca cine-l uda il si usca!”
  Toate articolele ce judeca sociologic sa judece societatea. Biserica sa nu o judece sociologic si pragmatic ca se ard. Sa nu fie!
  Pana una alta Daniel este Patriarhul BOR si trebuie sa ne rugam si pentru el. Si eu critic clerul dar macar stiu pe ce pozitie sunt. Si despre ce vorbesc. Ziaristii vad, scriu, trag concluzii si apoi o iau de la capat ca, nu-i asa, s-a scos editia.
  Mie, repet MIE, nu mi-a placut judecata respectivei ziariste.

 2. narcis22 spune:

  dar tu heraasku ce stii despre haruri, le-ai „pipait” cumva?

  in primul rand era o constatare jurnalistica care se face si in termeni sociologici (de parca sociologicul nu e parte din experienta noastra de viata); trebuia Ziarul de Iasi sa-l angajeze corespondent pe Dionisie Areopagitul sau pe Nil Sorsky ca sa faca niste constatari de la fatza locului?

  mai trebuia adaugat in articol si damful de mici si bere care „inconjurau” moastele sfintei, dar banuiesc ca asta e din traditia noastra bizantina, e ceva „tainic” aici…

 3. Vorbeam despre altceva.

 4. narcis22 spune:

  da, baliverne diafane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: