Ortodoxia urbană în secolul XXI

Conferinţă despre „Ortodoxia urbană în secolulul XXI” organizată de ASCOR Sibiu, Postul Mare, Aula Universităţii Lucian Blaga, 2008.

Participă: lector Sebastian Moldovan, Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Mihail Neamţu, eseist

(Fişier audio – Partea 1).

(Fişier audio – Partea 2).

11 Responses to Ortodoxia urbană în secolul XXI

 1. […] Ortodoxia urbana in sec. XXI, conferinta tinuta la Sibiu de Mihail Neamtu. Despre libertate, actiune privata si stat (fiara). […]

 2. […] Dr. Mihail Neamţu ne-a făcut bucuria în această zi de a ne da, la nivel online, o conferinţă învăţată pe de rost, cu puţine idei, unele fixe, din care una, ne-a sărit drept în ochi, pentru că credem că, în foarte scurt timp, se va şi materializa. Care e ideea – am auzit-o şi în alt interviu al său de la radio –  care ne-a edificat? Ideea e că trebuie, că avem nevoie de…şcoli private. Nu ne-ar mira faptul să îl vedem pe Mihail predând cât de curând în una de acest tip, iar ieşirile sale în public de până acum să fie numai o introducere la proiectul: şcoală privată. Îi urăm succes dacă are promisiunea de la cineva că va fi făcut: profesor particular. […]

 3. narcis22 spune:

  avand in vedere ca postarea 2 vine de la un preot cu orgoliul cat Casa Scanteii si mintea cat pasarea colibri, n-are nici o valoare

  acum ca preotii sunt simpatizanti psd o stim, pozitia de sluga a statului e convenabila, dar incearca sa mai pui mana pe o carte de analiza economica Bastrix man si sa nu mai arunci petarde ca nu suntem pe stadion

 4. In Romania, acum, scoala privata este primul pas in a crea o alternativa la sistemul falimentar al invatamantului „de stat” ( nu de mers). O afacere REALA este singura solutie – in toate domeniile – pentru degrosarea iluziei numite „interes social”. Tot ce este centralizat este creator de clientela i-morala. „Elita” sustine doar personalitati insuficient dezvoltate, puse in posturi neconforme, pentru a le umili constant. Cand cineva cheltuie banii sai nu se joaca cu profitul nici cu critica nici cu cererea. Cand dai din munca ta ceri cu glas tare si drept. Cand ti se da din sacul minunii ( sacul social) nimeni nu raspunde si … asta e!
  Ne da tarcoale imaginarul proletcultist? Suntem nostalgici dupa credintele pioneresti?
  Lasitatea este un mare pacat, poate un pacat impotriva Duhului!
  Cel ce cere, cel ce investeste din carnea sa fara a astepta asistenta este un om ce crede in viata, in Domnul de viata facator. Asistenta sociala nu creaza viata. Creaza simbioti ordinari, nedemni si periculosi.

 5. Pr. Dorin spune:

  Mulţumim d-lui Narcis Taşcă pentru comentariu [ îl aşteptăm să mai vină pe la noi…ca să îi explicăm cum vorbim noi cu cei care sutn neam prost], însă, în primul rând vă mulţumim dv., d-le Dr. Mihail Neamţu, pentru viitoarea conferinţă pe care o să ne-o dăruiţi la nivel online, care va fi mult mai muncită, cu mai mult bun simţ şi cu mai multă autenticitate.

  Pentru că, noi credem că excelenţa nu a murit în dv., ci numai a aţipit, şi, sperăm ca aţipirea dorului dv. de fapte nobile să nu ţină prea mult!

  Totodată aşteptăm cu emoţie tipărirea tezei dv. doctorale, sperăm fără remanieri de proporţii pentru spaţiul românesc şi eficientizarea muncii prea slabe, firave la culme de pe blogul dv.

  Noi suntem unul dintre mulţii, probabil, abonaţi la RSS-urile blogului dv. – tocmai de aceea vă detectăm imediat noile dv. scrieri – şi de aceea aşteptăm de la dv. producţii online pline de vitalitate, bine concepute, de anvergură, care să ne edifice, care să ne dea un sens sigur.

  Vă dorim o toamnă cât se poate de excelentă, d-le Dr. Mihail Neamţu şi să auzim numai de bine de dv!

 6. narcis22 spune:

  multimim pr Dorin, zis Bastrix, pt comentarile in stilu-i balcanic, dar il asigur ca voi mai veni pe blogul enormSfintiei sale daca ne va mai delecta cu una bucata manea, ceva comentarii din putzul gandirii (care?) sale si o mostra de ‘telectualitate suburbana

  parinte, de la barbat la barbat, nu crezi ca mai bine continuai cu pictura postmoderna, nu e pt toti teologia.

  trebuie sa tineti neaparat sa va afisati eul gonflabil, frustrarile si lipsa de caracter, nu va zice nimic Codul bunelor maniere (ed.Humanitas, ed a 2a cu adaugiri speciale pt preaSfintia voastra)

 7. narcis22 spune:

  sa ne cerem scuze ca am transformat blog-ul dlui Neamtu in spatiu de intzepaturi

  numai bine!

 8. Pr. Dorin spune:

  Dacă ne contactaţi, bineînţeles, constra cost, vă putem da lecţii particulare de teologie şi de pictură şi artă postmodernă la un loc, domnule Narcis Taşcă.

  La o adică facem şi un discount pentru dv., pentru că sunteţi comentatorul fidel, împreună cu doamna Adriana, al d-l Dr. Mihail Neamţu.

  Dacă veniţi la noi vă punem şi manele, vă dăm şi un desen animat, vă dăm şi un film XXX ca să îl vedeţi în privat, vă mai putem da şi altceva, mai greu, pentru transpiraţia minţii…şi o să vedeţi că o să vă simţiţi bine!

  Cât despre bunele maniere ale doamnei cu pricina, pe care le-am citit din prima ediţie, vă săunem că noi avem maniere plurale: duhovniceşti şi civice în acelaşi timp, pe care le manifestăm în mod alternativ.

  Pentru cei care nu sunt oameni duhovniceşti dar nici cu bun simţ accesăm manierele eleganţei mondene sau stilul clientului. Dacă el joacă judo, vom face şi noi la fel. Pentru unul care vine cu sabie ninja la noi nu îl primim cu flori ci cu ditamai gunsurile.

  Dar pentru oamenii duhovniceşti, cultivaţi, manieraţi, simţiţi, şpreiaţi, noi avem alt discrus, altă îmbrăţişare, altă eleganţă.

  De aceea să nu vă miraţi că nu vă putem confunda cu Mihail Neamţu.

 9. Cu respectul cuvenit.
  ” Cât despre bunele maniere ale doamnei cu pricina, pe care le-am citit din prima ediţie, vă săunem că noi avem maniere plurale: duhovniceşti şi civice în acelaşi timp, pe care le manifestăm în mod alternativ.

  Pentru cei care nu sunt oameni duhovniceşti dar nici cu bun simţ accesăm manierele eleganţei mondene sau stilul clientului. Dacă el joacă judo, vom face şi noi la fel. Pentru unul care vine cu sabie ninja la noi nu îl primim cu flori ci cu ditamai gunsurile.”

  Am o intrebare pentru Pr.( ?!) Dorin: sunteti preot ortodox sau fan ortodox?

 10. narcis22 spune:

  bastrix, te astept la portile mintii cu o katana

  pana atunci, sanatate!

  Musashi!

 11. Pr. Dorin spune:

  Mulţumim şi admirăm pe Dr. Mihail că are asemenea comentatori de soi!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: