CAPITALISM ŞI CONSUMERISM

O privire neconvenţională asupra relaţiei dintre capitalism, consumerism şi religie (Foreign Policy-România, iulie/august 2008).

12 Responses to CAPITALISM ŞI CONSUMERISM

 1. nomorefear spune:

  „ma
  pot prevala aici de prerogativul cetateanului înzestrat
  cu orientari liberale.”

  „Pe scurt, traiectoria
  fiecarei economii, succesul si
  insuccesul acesteia, depinde întro
  foarte mare masura de traditiile
  locului.”

  „Sunt asadar pentru consum, intens, permanent
  chiar, dar cu alti termeni în ecuatie.”

  „Comertul cu Scripturile s-ar
  intensifica, în timp ce „sex-shop”-urile ar da rapid faliment.”

  Sa incerc un scurt rezumat? (asa ca exercitiu de imaginatie)
  Esti sensibil liberal oriented desi admiti limitarea liberalismului de catre forta traditiilor locului dar ai interveni in ecuatie pentru a schimba obiectul consumului. Deci ne intoarcem la utilitatea fortei statului (reprezentat poate de un despot luminat, religios in cazul de fata).

 2. articuleaza spune:

  Am preluat articolul pe un blog (www.articuleaza.wordpress.com), am precizat autorul si revista, sper ca nu am facut nici un delict. Sunteti de acord?

 3. nomorefear spune:

  Imi cer scuze. Am crezut ca sunteti autorul articolului. Cred ca o sa folosesc link-ul sa trimit measjul meu unde trebuia.
  Cu respect

 4. articuleaza spune:

  np :D

 5. articuleaza spune:

  nomorefear

  Privitor la comentariul Dvs., autorul nu sugereaza deloc ca fiind benefica o interventie a statului (politicului) in ceea ce priveste obiectul consumului, ci dimpotriva. El doar face un exercitiu de imaginatie… ce s-ar intampla pe piata economica daca brusc lumea in totalitatea ei s-ar evangheliza?

 6. Antiteze spune:

  @Nomorefear

  No more State interventions! Ma gindeam doar ce s-ar intimpla daca un predicator de talia Sf Ioan Gura de Aur ne-ar converti inimile la dragostea de Dumnezeu si de semeni? Pentru asta in genere orice interventie statala este o piedica. Iisus n-ar fi avut nici un succes daca apela la imaginea/autoritatea Cezarului.

  @articuleaza
  thanks. you got my point.

 7. nomorefear spune:

  Ramanand in sfera imaginarului: sa inteleg ca o societate suta la suta crestina ar fi ideala? Si daca da de ce ne-am multumi cu second best cum ar fi liberalismul sau alte polit-isme. Un crestin „sanatos” ar mai avea loc in agora politica? Asa ca un cal troian?

 8. Antiteze spune:

  @nomorefear

  Asta e o alta discutie, metafizica – nu economica. O societate 100% crestina este imposibila – 2000 de ani au verificat asta. Sa nu cultivam temeri false.

 9. heraaskuortodox spune:

  O draguta visare intr-o lume nebuna, nebuna, nebuna. E bine ca putem visa despre aceste lucruri. Interesant ca in aceasta metafora celrau nu apare. E ca si cum ori n-ar exista ori ar fi si el evanghelizat de Hrisostom.
  Serios vorbind eu cred ca aceasta vreme a evanghelizarii a sosit. Religiozitatea acestei culturi – europene universale, ce are fundamente crestine ( caci si pozitivizmul ca si marxismul ideologic este de aer crestin, deformat) – in care ne ducem viata este un fapt de necontestat. Eco-logia, credinta in binele comun, mantuirea prin epuizarea starilor umane, morala spatiului public – vazut ca o mare sufragerie si multe altele de acest fel. Un crestinism bazat pe forma „interesanta” a unui Adevar din care ne-a ramas doar cioburile. Traim intr-o lume religioasa si straniu, aceasta lume are mirosuri de evanghelie crestina.
  Iar despre cum este cu putinta solidaritatea intr-un stat capitalist si formal religios ne putem lamuri reprezentandu-ne real solidaritatea in fata FRICII, a NIMICULUI, a GOLULUI din sufletele acestor oameni. Caci o religiozitatea institutionalizata si remarcata practic nu are nimic in comun cu problematica sufletului persoanei.
  Si ca parere scurta: in Romania inundatiile au fost doar la TV, in real doar pe ici pe colo cum de altfel se intampla de sute de ani – dar nu aveam televizoare pe vremea aia.

 10. articuleaza spune:

  D-le Mihail Neamţu,

  Am studiat un an în Austria, unde am ales să particip la un curs opţional numit „Building a Culture of Praise”. Obiectul acestui curs era întocmai formularea unei pieţe economice bazate numai pe precepte creştine. A fost un curs foarte interesant şi drăguţ. Dacă o sa găsesc notiţele de curs şi doriţi să vă aruncaţi privirea asupra lor, vi le voi trimite.

  Felician Vladu

 11. heraaskuortodox spune:

  Cu respect.
  Daca aveti timp puteti face o schita a cursului? Suna foarte incitant si sunt interesat de aceasta posibila viziune.
  Multumesc.

 12. Antiteze spune:

  Dle Vladu, ar fi neindoios de interes public atit bibliografia cit si tematica respectivului curs. Va multumim.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: